Gävle

 

 

 

Anna och kyrkan jobbar för att förebygga suicid

Anna Erikssons son var 21 år när han tog sitt liv. Åtta år har gått sedan den fruktansvärda dagen, som förändrade Annas liv för alltid. På internationella suicidpreventiva dagen, 10 september, arrangeras en ljus minnesstund i Bollnäs kyrka för alla människor som mist någon nära anhörig eller vän genom suicid.

Tiden läker alla sår, säger det välkända talesättet. Men vissa sår läker aldrig. Anna Eriksson i Bollnäs vet. Hon miste sin son 2009, genom suicid.
– Det kom helt utan förvarning, han var en helt vanlig glad grabb. Han var både min son och min bästa vän. Vi gjorde nästan allt tillsammans, reste mycket ihop. Men den här dagen gjorde han sin första resa utan mig, berättar Anna Eriksson.
Hennes röst är lugn och klar när hon beskriver sin son och hur hon upplevde tiden efter att han försvann från henne. I dag klarar hon av att prata om det, men det har tagit många år att bearbeta den avgrundsdjupa sorgen och att komma tillbaka till något som liknar ett normalt liv. Men hon hade aldrig klarat av det själv, berättar hon.
– Jag har haft mycket god hjälp av SPES, en förening som jag idag är väldigt engagerad i för att kunna hjälpa andra i samma situation.
SPES är lika med riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd. Men det var inom Svenska kyrkan hon fann den mest betydelsefulla hjälpen i sitt livs svåraste stund.
– Jag hade ett oerhört stöd från Bollnäs dåvarande sjukhuspräst, Anna-Lisa Mörk. Utan henne hade jag aldrig klarat mig, det kan jag säga. Hon blev min livlina och en absolut nyckelperson för mig.
Nu vill Anna Eriksson, via sitt engagemang i SPES, fortsätta att använda sig av kyrkan för att nå och hjälpa andra människor i samma svåra situation. Den 10:e september, på internationella suicidpreventiva dagen, är det femte året som hon samarbetar med Bollnäs församling genom att anordna en minnesstund i Bollnäs kyrka.
– Det är kyrkoherde Ingrid Natander och jag som bjuder in till en ljus och fin stund, med lite sång och musik. De som vill får gå fram och tända ett ljus och så bjuder SPES på fika. Det blir inget sorgset arrangemang, utan mer av en stund av fin gemenskap. Och ett tillfälle att bygga broar mellan människor, så att vi kan hjälpa varandra, säger Anna Eriksson.
Text & foto: Kristian Westin, Svenska kyrkan

Intervju i Kyrkonytt med Anna Eriksson, SPES