”Utan min hund hade jag nog inte levt idag.”

I det senaste numret av vår medlemstidning kan du bl. a. läsa om Andrea och vad hennes assistanshund betyder för henne.

– Alla behöver någon och i mitt fall har någon varit en hund. Sol gav mig chansen att få prova livet igen. Nu bearbetar jag vad jag varit med om men har nu helt andra förutsättningar. Och en fantastisk hund, säger Andrea Costa.

Utan sin hund Sol hade hon förmodligen inte levt idag. Andrea Costa har autism och ADHD. Hon lider också av både PTSD och reumatism. Hon köpte Sol som liten valp och har sedan tränat upp henne till att bli assistanshund på grund av sin psykiska ohälsa och servicehund på grund av reumatismen.

Självmordsförsöket gjorde hon innan hon fick sin autismdiagnos. Andrea beskriver att hon inte fick någon hjälp och att socialtjänsten placerade henne i ett serviceboende där hon inte kände sig trygg. Efter en tid fick hon känslan av att hon inte hade något värde.

Andrea ställde upp ett kompostnät som hinder så att Sol inte skulle se henne död och skrev ett avskedsbrev medan tårarna rann.

– Då hör jag en krasch. Sol har tagit ett eget beslut. Hon får inte ta sig över kompostgallret men har gjort det ändå. Hon flyger i mitt knä och försöker larma. Då lägger hon sig över mig där jag halvligger och håller sina ben om mig och tittar på mig och gör inte som jag säger, hon vill inte gå ner. Jag börjar gråta och säger förlåt. Jag klarade mig tack vare Sol.

Efter självmordsförsöket fick Andrea Costa så småningom en diagnos inom autismspektrumet. Numera bor hon på ett LSS boende där hon trivs väldigt bra. Hon brinner för att fler ska få möjlighet att skaffa psykisk hälsahund.

–  Dessa hundar räddar liv och ger ett bättre liv. Det borde finnas mer information om dem och bidrag att få. Jag bekostade och utbildade Sol själv med hjälp av en specialinstruktör på distans, annars är assistanshundar dyra att köpa. Jag tror att dessa hundar kan vara till hjälp om man klarar av att ha ett djur men sitter ensam hemma, inte tror på sig själv och inte har så många vänner.

I nästa nummer av vår medlemstidning Förgätmigej kan du läsa om hur Sol hjälper Andrea. Som medlem stöder du vårt arbete med stöd till efterlevande efter suicid och annan suicidprevention och du får en årsprenumeration på tidningen. Här kan du bli medlem.

Foto: Emelie Samuelsson