Discgolf hjälpte Glenn i sorgen

Vad hjälper i sorg? För någon är svaret kanske musik, för någon annan är det trädgårdsarbete, att skriva dagbok, eller att träffa människor med liknande erfarenheter. För Glenn Hellgren blev en del av svaret discgolf. 

Glenn Hellgren

2016 förlorade Glenn Hellgren förlorade sin dotter Clara, som tog sitt liv endast tretton år gammal. Glenn hittade snabbt till Spes och var hjälpt av att träffa andra som kunde relatera till hans förlust. Smärtan var så klart kvar, men ensamheten i traumat ersattes av gemenskap. Så småningom började Glenn själv engagera sig på sin hemort Katrineholm, med att hålla samtalsgrupper för efterlevande och att bryta tystnaden kring suicid, bland annat genom att arrangera ljusmanifestationer och föreläsa i skolor. Det blev hans sätt att skapa mening ur allt det meningslösa. 

Men under sin resa hittade Glenn även sporten discgolf som erbjöd värdefull återhämtning i sorgen. Det var Glenns söner, Cim, 25, och Casper, 22, som introducerade sin pappa och Glenn fastnade direkt. Att komma ut och röra på kroppen och för en stund tvingas flytta fokus till något enkelt och praktiskt var hjälpsamt, nästan lite meditativt. Få släppa allt annat, koncentrera sig på uppgiften och se discen flyga. ”Jag tyckte det var underbart att komma ut i naturen och koppla bort allt och bara vara i nuet” säger Glenn.

Sorgen har med tiden ändrat karaktär och idag är Clara med Glenn i tankarna på ett annat sätt än tidigare. Och hon får följa med när Glenn är ute på banan. ”Jag ber ofta Clara om hjälp när jag kastar. Jag vet inte riktigt varför, men det känns bra att göra så.” 

Precis som Glenn var hjälpt av discgolf, så släpper den svenska discgolftillverkaren Kastaplast den 2 juni en specialdisc som ska stödja Spes arbete för suicidprevention och efterlevandestöd.

Glenn Hellgren

Vad är discgolf? Discgolf påminner mycket om traditionell golf. Men istället för klubbor och bollar kastar discgolfare en disc (frisbee) och målet är att med så få kast som möjligt ta sig fram till en korg. Banan kan ligga i en park eller i skogen. Beroende på avstånd och hinder längs så väljer spelaren disc inför varje kast, precis som golfspelaren väljer klubba. För långa kast används en driver, en disc med spetsig kant som kan skära genom luften med minimalt motstånd. För kast som kräver mer precision används en midrangedisc eller putter. Discgolf har spelats sen 60-talet och är en sport som går fort att komma igång med till en väldigt blygsam kostnad. De flesta banor är gratis att spela på och det man behöver är ett par discar att kasta. Om du är nyfiken på var din närmsta discgolfbana finns kan du ladda ned appen uDisc. 

Glenn Hellgren med specialdiscen till förmån för Spes