Inger Händestam minns Ing-Marie Wieselgren

Igår nåddes vi av den fruktansvärda nyheten att Ing-Marie Wieselgren brutalt ryckts ifrån oss i Visby under Almedalsveckan!

Vi har förlorat en oerhört kraftfull och driven medmänniska. Mina tankar går nu till Ing-Marie Wieselgrens familj och vänner.

När jag var i Almedalen för några år sedan så träffade jag ofta Ing-Marie på olika seminarier, vi pratades vid emellanåt mellan föredragen. Vid ett tillfälle beklagade jag mig över hur trött i fötterna jag blev av allt promenerande fram och tillbaka på kullerstensgatorna i Visby. Då svarade hon att hon hade en Almedalscykel för att hinna mellan föredragen, tidseffektiv som hon var med många järn i elden. Så minns jag henne!

Det var vid ett av dessa tillfällen som jag påtalade för Ing-Marie om samhällets bristfälliga stöd till efterlevande vid suicid, hon lyssnade uppmärksamt och efter det kom arbetet igång med Kraftsamlingens delarena för suicidprevention. Där har vi haft många givande möten och arbetet har verkligen gett resultat med flera nya kontaktvägar, spridning av information och kunskap. Det har varit många möten på skärmen, även korta och effektiva öppna 30-minuters lunchmöten. Hennes otvungna sätt att leda samverkansmötena skapade förutsättningar för utbyte mellan aktörer från civilsamhället, profession och myndigheter.

Ing-Marie var verkligen en stor kunskapsspridare, jag träffade henne bara för några veckor sedan då hon i juni höll ett föredrag i Norrköping på en dag om äldres hälsa. Hon satte ofta en personlig prägel på sina föredrag och jag pratade med flera åhörare efteråt och det var flera som aldrig hört henne tidigare och de sa, ja hon var tydlig och gav mig positiv energi för framtidstro!

Jag upplevde alltid hennes bemötande som öppet, prestigelöst och mycket förutsättningslöst, vilket jag uppskattat stort och hon brann verkligen för att förbättra och utveckla samhället på bred front.

Hennes eld har nu slocknat alldeles för tidigt! Men jag vill att vi ska bära hennes inspirationsgnista med oss vidare och fortsätta arbetet i hennes anda för att hedra hennes livsverk. Hon kommer för alltid vara en oförglömlig och föredömlig profil för utveckling av Sveriges Hälsa!

Inger Händestam
Förbundsordförande Riksförbundet SPES

Foto: Thomas Henriksson