Klimatpsykologen om att lindra sin oro

Kali Andersson

Den 4 april lanseras IPCC:s rapport ”Klimat i förändring 2022 – Att begränsa klimatförändringen”. Vad kan man göra för att må bättre om man har en förlamande oro för miljön och klimatet? Vi har pratat med Kali Andersson, Leg psykolog som ingår i Klimatpsykologerna med specialinriktning på klimat- och miljöfrågor.

– Bli arg och projicera ilskan utåt. Sedan ­ finns det tre viktiga punkter. Det första är att agera och då är det oftast viktigt att agera tillsammans med andra så att man inte blir ensam i det man tänker göra. Det hänger ihop med skuldkänslorna för om man tänker att ens eget ekologiska fotavtryck är för stort och ”jag är dålig som har slösat med resurser” och riktar all kraft mot sig själv och att få en perfekt livsstil som är hållbar. Då blir man väldigt ensam i det och lägger all skuld på sig själv. Man behöver såklart också göra en förändring själv och leva som man lär, men om man kan engagera sig med andra, t.ex. i en grupp, får det större effekt och man känner gemenskap och stöd. För den som har svårt med sociala kontakter kan t.ex. nätaktivism vara en möjlighet.

– Så, engagemang och gemenskap är två väldigt viktiga nycklar till att må bättre. En tredje är att skapa meningsfullhet och hopp. Man kanske tror att hopp är lite som förälskelse som bara drabbar en och så känner man det. Men hopp är något man skapar genom sina handlingar. Om man gör saker som ger resultat så känner man mer hopp. Om man tappat hoppet slutar man kanske agera, får inget resultat och känner ännu mer hopplöshet. Både hopp och hopplöshet är självförstärkande system.

Har du stött på människor med klimatångest som har självmordstankar?

 – Ja, absolut. Det är inte jättevanligt, de flesta med klimatångest har nog inte det. Det handlar mycket om den här ensamheten när en person riktar all skuld mot sig själv och till slut känner att hen inte ens förtjänar att leva eftersom allt hen gör tär på planeten. Det kan såklart hänga ihop med annan form av ångest och trauman men det kan också vara en nyckel att bryta den ensamheten. Att förstå att ”jag kan vara en läkande kraft, jag kan hjälpa till att läka det här som har blivit fel. Jag är inte ensam”.

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), är FN:s vetenskapliga klimatpanel som grundades 1988 av Världsmeteorologiska organisationen (WMO) och FN:s miljöorgan UNEP. 

Hela artikeln, som publicerades i vår medlemstidning Förgätmigej nr 1/2022, kan du läsa här.

Stöd SPES med ett medlemskap så får du samtidigt vår innehållsrika tidning hem i brevlådan fyra gånger per år.