Han vill krossa machokulturen

Journalisten och författaren Atilla Yoldas är väl insatt i hur machokulturen kan leda till psykisk ohälsa hos både män och kvinnor. Han berättar i en intervju att han kände av machokulturen och dess förväntningar under mellanstadiet.

– Jag hade intressen, klädval och uttryck som inte rimmade med machokulturen så jag blev ganska hånad och trakasserad av jämnåriga killar som tyckte att jag var feminin eftersom jag hade nära till känslor och tårar.

I högstadiet blev han mer passiv till machokulturen och började rätta in sig i ledet.

–  Jag ville sluta bli hånad och trakasserad och ville få någon form av gemenskap bland de andra killarna. Jag såg inga andra alternativ, det är så man beter sig som kille, annars får man vara själv, berättar Atilla.

Men det kom till en brytpunkt när det kändes som att det var löjligt att förställa sig och Atilla började prioritera sina tjejkompisar mer. Med dem kunde han mer vara sig själv.

– Mina tjejkompisar kunde prata om sina känslor och problematisera kring dem. Jag fick ta del av deras perspektiv och de berättade om hur de påverkas av machokulturen med bröliga grabbar. Då tänkte jag att – Nej, nu får det vara nog.

På gymnasiet hade han tur att börja på ett gymnasium där det var toleranta människor med många olika erfarenheter.

– Där var det en fin mångfald. Det fanns en med transerfarenhet, vissa kom ut som homosexuella. Det var sådana personer som inte fanns i grundskolan, i alla fall inte öppet. Där landade jag i mina värderingar och omfamnade dem i handling genom att läsa på och blogga om den här typen av frågor, säger Atilla.

2019 kom hans bok ”Mansboken: från en kille till en annan” ut. Nu skriver han en bok till föräldrar om att uppfostra söner så att de lättare kommer in i jämställdhetstänkandet. Han tar ofta upp frågor såsom machokulturen, rasism och näthat på sitt Instagramkonto.

Hela intervjun finns publicerad i vår medlemstidning Förgätmigej. Här kan du läsa denna intervju och några andra smakprov ur tidningen. Som medlem stöder du vårt arbete med stöd till efterlevande efter suicid och annan suicidprevention. Klicka här för att bli medlem.

Foto: Julide Yoldas