Spring för livet 15 januari 2023

Vilken dag, uppslutning och gemenskap kring viktiga frågor! Ett stort varmt tack till fantastiska arrangörer, deltagare och företag som bidrog med gåvor och vinster.

Tack till dig som trotsade vädret, tog på dig skorna och gick, sprang eller hejade på. Nästan 90 000 kr samlades in till Spes verksamhet.

Vilken fantastisk kraft, välvilja och värme. Tillsammans bryter vi tystnaden kring ett av våra stora samhällsproblem.

Bilder från dagen hittar du här

”Ett lopp till minne av dem som inte orkade livet. Denna dag lyfter vi ämnet för att förebygga att fler drabbas imorgon. Ett varv är 1 km. Spring eller gå hur många varv du vill. Ingen avgift eller tidtagning. Bara härlig motion för en viktig ämne. Man kan så klart springa vart man vill. Vi kommer hålla till på Norra Promenaden i Ystad. Men man kan lika gärna samla sitt löpargäng vart som helst i Sverige. Springa valfri sträcka, samtala om ämnet och skänka pengar om man vill. I år har vi valt organisationen SPES som arbetar suicid preventivt. Läs vidare

”Ett lopp till minne av dem som inte orkade livet. Denna dag lyfter vi ämnet för att förebygga att fler drabbas imorgon.”

Så beskriver initiativtagaren Anna Hull loppet Spring för livet som anordnas för andra året i rad och i år till förmån för Spes. Anna miste sin son Lukas i självmord sommaren 2021. Han blev 23 år gammal.

– När det gick upp för mig hur vanligt det är kände jag att jag måste göra någonting meningsfullt av det som hänt och anordnade det första loppet på hans födelsedag, när han skulle fyllt 24. Det var ett sätt att bearbeta sorgen på och att klara av den dagen. I genomsnitt är det tio personer som drabbas av varje självmord och hamnar i detta trauma med risk för att gå samma väg, säger hon.

Alla deltagare utgår från sin egen nivå precis som livet i sig ska vara, utan prestation.

– Man kan så klart springa var man vill. Förra året var det en som sprang i Indien. Vi kommer hålla till på Norra Promenaden i Ystad. Men man kan lika gärna samla sitt löpargäng var som helst i Sverige. Springa valfri sträcka, samtala om ämnet och skänka pengar om man vill, berättar Anna.

Hon poängterar att vi behöver prata mer om psykisk ohälsa och suicid och därmed rädda liv.

– Samtala gärna om ämnet under loppets gång. Vi vet också att fysisk aktivitet hjälper att motverka psykisk ohälsa. Att delta i olika föreningar får oss att känna sammanhang som är en viktig del av livet.

På loppet i januari i år trodde hon att det skulle komma femtio personer på grund av pandemin men det dök upp 500 personer i Ystad! De flesta promenerade och det var väldigt fin stämning. Från och med nu kommer loppet hållas den andra söndagen i januari kl. 13.

Anna Hull är också ny samtalsledare för Leva vidare grupp och ordnar Walk and talk i Ystad

Anna Hull med sin son Lukas