Annika Strandhäll om sin förlust

Hösten 2019 tog Annika Strandhälls man Thomas sitt liv. Annika var då socialförsäkringsminister och paret var inne i en separation. Efter förlusten började det spekuleras och spridas falska rykten på sociala medier om vad som hade hänt. Annika Strandhäll och hennes familj bestämde sig därför att ta makten över berättelsen och att göra det i TV-programmet Skavlan för drygt ett år sedan. Nu har SPES förbundsordförande Inger Händestam intervjuat henne till nästa nummer av vår medlemstidning Förgätmigej.

Under mars månad kommer tidningen hem i brevlådan hos våra medlemmar men denna artikel finns som smakprov redan nu här på hemsidan.

Saxat från artikeln:

”Hon berättar att hon nu i efterhand inser hur långt en människa kan gå för att skydda och dölja sitt dåliga mående. Thomas arbetade i chefsposition och Annika såg hur han kämpade under lång tid för att hålla uppe den professionella fasaden. Hon säger att det här är så vanligt bland män och det är särskilt det som också kan göra det så livsfarligt!

Annika berättar hur hon minns ett tillfälle vid en bilfärd då hon tittade på honom utan att han märkte det och såg en bottenlös förtvivlan i Thomas ögon. Men inte hade hon kunnat tro att det kunde vara fara för att han skulle ta sitt liv.

Thomas sjukdomsförlopp förvärrades över tid, hans beteende förändrades och Annika upplevde att han drog sig undan familjen. Han skärmade av sig och blev onåbar, det påverkade såklart hela familjesituationen och relationen. Annika och Thomas bestämde sig för att separera. Thomas påbörjade medicinering och behandling men Annika ser det nu i efterhand som att hans sjukdomstillstånd hade gått så långt och att insatserna inte hann få verkan. Det kan ha varit så att depressionen var värre än vad han gav sken av, vilket ledde till att han avslutade sitt liv några månader senare.

Annika säger att Thomas dog av den dödliga sjukdomen depression.”


Foto: Veronica Klindblad / Aller Media