SPES uppmärksammar Suicidpreventiva dagen den 10 september

Här hittar du arrangemang runt om i landet den 10 september då det är den internationella suicidpreventiva dagen. En dag som lanserats av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan.

Varje år uppmärksammas den suicidpreventiva dagen världen över med syfte att prata och öka kunskapen om att förebygga suicid.

Nedan presenterar vi aktiviteter i samband med den internationella suicidpreventiva dagen – listan fylls på löpande.


Stockholm: Folkhälsomyndigheten seminarium – stöd till efterlevande efter suicid, den 8 september 2022. Seminariet kan även ses i efterhand.

Det här seminariet vänder sig till alla som vill veta mer om suicidprevention, och specifikt om efterlevandestöd. Programmet är särskilt lämpligt för alla som i sitt professionella eller ideella arbete kommer i kontakt med frågor som rör psykisk hälsa och suicidprevention. Seminariet riktar sig också till verksamheter och organisationer som kan främja suicidpreventiva åtgärder och erbjuda stöd till anhöriga. Även politiker, företagsledare, privata arbetsgivare och andra med intresse för suicidprevention välkomnas att delta! Seminariet kan ses i efterhand på Folkhälsomyndighetens webbplats

Stockholm: Internationella Suicidpreventiva dagen 10 september 2022 -STÖR DÖDEN – STÄRK LIVET.

Internationella Suicidpreventiva dagen 10 september 2022 -STÖR DÖDEN – STÄRK LIVET.

Välkommen till en eftermiddag i samarrangemang med SPES, Mind, SPIV och Sensus, med presentationer kring suicidprevention och folkhälsoproblemet som innebär att ca fyra personer om dagen tar sitt liv i Sverige. Genom att Störa Döden – kan vi Stärka Livet!

Plats: The Park Södra, Magnus Ladulåsgatan 1, Stockholm. Tid: kl. 14-16.30. Till information och anmälan
Eventet kommer även livestreamas på Youtube. Titta på eventet live 

Dalarna

Falun Stora torget fred 9 sep 16-18.30 Arrangör: Attention, Svenska kyrkan, Balans, Spes, Region Dalarna

Vansbro centrum (nära Coop och Systemet) lörd 10 sep kl. 12-14. Bjuder på fika.
Arrangör: Vansbro kommun, Vansbro vårdcentral, SPES och Svenska kyrkan

Leksand samling  på torget lörd 10 sept kl. 19.30 för gemensamt fackeltåg till kyrkan med ljuständning och en stilla stund med bön. Arrangör: Svenska kyrkan och SPES.

Säters kyrka öppen lörd 10 sep kl. 12-15 för ljuständning.

Åhl, Djura, Siljansnäs och Leksands kyrkor är öppna lörd 10 sep kl. 09.30-15.30 för stillhet, bön och ljuständning. Arrangör: Svenska kyrkan och SPES.

Svärdsjö, Enviken och Sundborns kyrkor är öppna lörd 10 sep kl. 10-15 för stillhet, bön och ljuständning.  Arrangör: Svenska kyrkan och SPES.

Envikens kyrka lörd 10 sep Musik vid helgmål  kl. 18.00. ”I den stora sorgens famn” Sång och musik med Anna Alfzon och Gammals Mats Dahlström. Arrangör: Svenska kyrkan och SPES

Linköping

Musik, ljuständning och poesi 10 september 17.00 i Linköpings domkyrka

Söderköping

Minnesstund i St Laurentii kyrka samt gratis biovisning på suicidpreventiva dagen

Skövde

För att lyfta frågan och uppmärksamma suicidpreventiva dagen välkomnar vi dig till S:ta Helena kyrka på kvällen den 10 september.

Svenska kyrkan Skövde

Helsingborg

Vi bjuder in till uppmärksammande av Världssuicidpreventionsdagen lördagen den 10 september. Vi inleder med samtalsträff på Sensus, Billeplatsen 1, kl.17.00-19.00. Därefter blir det en konsert i ett samarrangemang med Svenska kyrkan och Sjukhuskyrkan, i S:ta Maria kyrka 19.30-21.00. Jag ser fram emot en anmälan med uppgift om ev. matallergi senast tors 8/9 på spesskane@gmail.com eller på 070-468 97 86. Vi bjuder på ett enklare fika. Välkommen! önskar Eva Johansson

Uppsala

Varje år förlorar Sverige cirka 1500 personer i självmord. Till minne av dem hålls en ljusmanifestation där ett ljus tänds för varje person som tog sitt liv 2021. Den 10 september är internationella suicidpreventiva dagen. Välkommen till  Odinslund och prata med oss om vad vi alla kan göra för att förhindra självmord. Vi finns på plats mellan 17.00- 23.00

Oskarshamn

En ljusare manifestation i Oskarshamn

VÄLKOMMEN TILL ÅRETS LJUSMANIFESTATION FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA PSYKISK OHÄLSA
Ulrika Karlsson, lokal volontär för de ideella organisationerna SPES och Suicide Zero, finns på plats med tända ljus i Stadsparken tillsammans med Nicole Sandoval Dance som tolkar låtar i form av dans samt Estetiska programmet från Oscarsgymnasiet och Lånad Tid som bidrar med stämningsfull musik.
Ta gärna med ett gravljus att tända för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Ljusen placeras på anvisad plats på gångbanan, från lilla scenen bort mot kyrkan. Oskarshamns Stadskyrka håller öppet innan och efter för besök eller samtal.
Datum: Lördag 10 september
Tid: kl. 19.00
Plats: Stadsparken, lilla scenen
Arrangör: Volontär för SPES och Suicide Zero i samarbete med Oskarshamns kommun, Sensus och Svenska kyrkan.

Västervik

Ljusmanifestation i Västervik S:t Markus kapell (gamla kyrkogården) lördag 10/9 kl 19.30. Vi tänder ljus för alla dem som inte orkade, för dem vi saknar, för alla som kämpar, för oss som finns kvar. Ljusmanifestation m andaktstund, levande musik och ljuständning. Presentation om SPES och Suicide Zero. I samarbete med Sv kyrkan, Sensus och Suice Zero.

Växjö

Norrköping

Lund

Världssuicidpreventionsdagen lördag 10 september. Ljusmässa i Lunds Domkyrka kl.18:30 med tal, sång, musik, och ljuständning. Präst: Jan Kjellström. Sång: Karin Öjehagen. Innan Ljusmässan har vi medlemsträff kl.15:00-18:00 i Stiftets lokal på Krafts Torg 12A (bakom Domkyrkan). Information på porten. Vi bjuder på mat, så ange i anmälan om du har någon matallergi. Anmälan senast en vecka före, den 3/9 p g a maten till marianne.nilsson@bahnhof.se eller till mobil (sms) 0768 – 80 91 43.

Jönköping

Göteborg

Kungshamn

Borås

Suicidpreventiva dagen 10/9. Panelsamtal och föreläsning om suicidprevention samt liten konsert av Stefan Lindström, i Carolikyrkan, 16:00-18:00. Tänd ljus på Stora Torget och i Carolikyrkan mellan 18:00-20:00

Rävlanda

Björketorps kyrka i Rävlanda är öppen 14-16 för ljuständning, samtal och enkel kaffeservering. Kl 16 blir det en ljusandakt och efter det finns möjlighet att samtala i mindre grupper för den som vill. Ingen anmälan.

Halmstad

I Halmstad församling har vi planerat för en ”Minnesgudstjänst” den 10 september kl. 18.00 i S:t Nikolai kyrka.

Kungsbacka

Den 7 september kl 18:00 i Kungsbacka teater. Föreläsning psykisk livräddning för allmänheten av SPIV.

Den 8 september kl 19:00 på Kungsbacka torg. Ljuständning, tal, musik, bildspel m.m. Samling på torget 19:00 för tal (max 30 min) går sedan tillsammans in i kyrkan för att tända ljus och fortsätta med programmet för kvällen. Efter erbjuds fika. Program kommer

Uddevalla

Samling i Bleketkyrkan 10 sep. 18.00 med mycket musik och diktläsning.

Kinna kyrka, Marks kommun

Kl. 16-20 i kyrkan. Som planeringen ser ut just nu så kommer vi börja med ett föredrag och sedan kommer det vara ljusmanifestation, öppen kyrka och möjlighet till samtal och stillhet. Kvällen rundas sedan av med en enkel andakt.

Vara

Evenemang i Vara kommun i samarbete med svenska kyrkan, kl 14-17.