Kampanjfilm

Filma din berättelse och hjälp oss förändra!

Syfte

För att skapa uppmärksamhet för SPES frågor och för att nå fler är video och ljud ett bra kommunikationsmedel. Speciellt yngre använder och är vana vid den formen av kommunikation i sina flöden. Men även bra för funktionshindrade (syn- eller hörselnedsatt, ifall videon är textad).

Användning

SPES vill använda korta videos för att uppmärksamma olika dagar och händelser under året. Det kan vara på t.ex. suicidpreventiva dagen, Survirvos of suicide loss day eller vid jul. Videos kan användas i SPES sociala media kanaler, på hemsidan, nyhetsbrev eller andra kommunikationskanaler som vi använder. Videon kan komma att användas i informationssyfte eller i insamlingssyfte. Genom att du bidrar med din video till SPES har du godkänt användningsområdet.

Vill du vara med och bidra med en video meddela oss till info@spes.se så vi vet hur många vi kan räkna med ungefär.

Vill du inte spela in en video så tar vi tacksamt emot en fin stillbild på dig, (eller en gruppbild om ni är fler), tillsammans med information om vem du har mist och varför du vill bli stödja SPES.

Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

Vi söker dig som vill bidra med en kortvideo till:

19/11 Survirvors of suicide loss day

Korta personliga berättelser från efterlevande. Syftet är att uppmärksamma de efterlevandes situation och behov av stödet som SPES erbjuder.

Julkampanj i nov/dec

Korta uppmaningar om att bli månadsgivare. Syftet är att lyfta SPES viktiga efterlevandestöd. Kontinuerliga månadsgåvor är en viktigt grundsten i många ideella organisationer. Det gör det lättare att planera verksamheten och vi kommer nu lansera möjligheten till månadsgivare via autogiro.

Exempel på manus för båda kampanjerna följer nedan.

Tips

Det handlar inte om att få en ”proffsfilm” utan en ärlig och äkta kort personlig berättelse eller upplevelse. Du spelar in din video med hjälp av din mobiltelefon. Att tänka på:

  • Håll mobilen så stilla som möjligt! Använd gärna ett stativ, eller be någon annan filma dig.
  • Se till att det inte finns bakgrundsljud som kan störa.
  • Se gärna till att du har tillräckligt med ljus! Bra upplyst plats, eller ställ lampor nära mobilen. Undvik att ljuset kommer bakifrån dig, t ex att du sitter med ryggen mot ett fönster.
  • Se till att ljudet är så högt som möjligt vid inspelningen
  • Lägg telefonen på långsidan när du filmar, horisontellt.
  • Sitt ganska nära telefonen för bättre ljus och närhet.
  • Sitt på en trygg och bekväm plats, tänk på hur bakgrunden ser ut. Vill du inte ha med något personligt ta bort det, vill du ha något personligt eller minnessak i handen, ta med det.
  • Filmen ska vara kort, bara några meningar.
  • Maila filmen till oss info@spes.se Är filen stor kan du använda https://wetransfer.com/

Dina ord

Säg det på det sätt du känner dig trygg och bekväm med! Det ska vara dina ord, inte manusstyrt. Det är din upplevelse och din berättelse. En personlig, väldigt kort berättelse om varför det är viktigt att stötta SPES. På vilket sätt har SPES varit viktigt för dig?

Här följer några exempel

”Jag heter Elin och jag är månadsgivare till SPES. (eller jag vill bli månadsgivare) När jag miste min mamma i självmord var SPES mitt ljus i mörkret. Jag vill stötta SPES så att de kan hjälpa fler. Bli månadsgivare du också.”

”Efter att jag förlorade min son Erik, så kom jag i kontakt med SPES och deltog i deras samtalsträffar i Lund. Det var min livlina. Att träffa andra som förstod utan att jag behövde vända in och ut på mig själv. Hjälp SPES att hjälpa fler. Bli månadsgivare.”

”Bli gärna månadsgivare till SPES. Jag är stödperson i SPES och jag vet att våra samtalsträffar och stödsamtal ibland är livsavgörande. Hjälp oss gärna finnas för ännu fler som behöver oss. Bli månadsgivare du också. ”

”När jag miste min son 2011, så kom jag i kontakt med SPES. Stödet och värmen jag mötte då, var ovärderlig. Nu ger jag tillbaka, genom att själv stötta andra efterlevande. Jag vet att min samhällsinsats gör skillnad. Vill du också ge ovärderligt stöd, bli gärna stödperson du också.”

Varmt tack!