Föreläsning med Cecilia Melder Teol. Dr. i religionspsykologi den 15 maj kl. 18-20.

OBS! FÖRELÄSNINGEN ÄR INSTÄLLD. DEN KOMMER ATT HÅLLAS I HÖST I STÄLLET. HÅLL UTKIK PÅ HEMSIDAN OCH FACEBOOK FÖR MER INFO. OBS!

De existentiella frågorna blir särskilt viktiga när livet ställs på sin spets, vid till exempel depression och förlust av närstående. Hur kan vi hantera utmaningen i tider när frågor om meningen med livet, hopp inför framtiden och livets ändlighet utmanar vardagen? Hur kommer det sig att vi i Sverige som äter allt nyttigare, motionerar mer och röker mindre ändå ser en ökning av psykosocial ohälsa? Finns det ett samband med att vi blivit alltmer individualistiska och att vårt samhälle har blivit alltmer sekulariserat? I internationella vetenskapliga studier uppmärksammas den existentiella hälsodimensionens betydelse för fysisk, psykisk och social hälsa alltmer. Organisationer som Världshälsoorganisationen (WHO) och World Psychiatric Association (WPA) betonar vikten av den existentiella dimensionen. Likaså lyfts existentiell hälsa fram i förslaget till Nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen överlämnade till regeringen i höstas.

Utifrån sin forskning och kliniska studier har Cecilia Melder utvecklat en modell för hur den existentiella hälsan kan utvecklas och stödjas. Modellen utgår ifrån åtta existentiella aspekter som WHO lyft fram och syftar till att stärka den existentiella hälsodimensionen och därmed stärka hälsa och livskvalité i vid bemärkelse.

Länk till anmälan här