”Du fick aldrig lära känna mig, mamma.”

De säger att det var en solig majdag när jag akut hämtades av min dagmamma. Den dagen du tog ditt liv. Jag skulle snart fylla fyra, och jag var helt omedveten om att jag precis hade förlorat min mamma för alltid.” Så inleder Adam Mahmoud ett brev till sin mamma 14 år efter hon dog.

Adam.  (Foto: David Lundmark)

Adam hann bli 15 år innan han fick veta att hans mamma dog i självmord. Han har fått lära känna sin mamma genom andra, som hennes äldsta son. Nu är han 18 år och skriver:

”Du fick aldrig lära känna mig, mamma. Och det har hänt en del sedan vi senast träffades. När jag var yngre höll jag på med en del sporter: fotboll, taekwondo och gymnastik, men jag fastnade inte riktigt för någon av dem. Just nu gymmar jag som nästan alla killar i min ålder, och det går väldigt bra. Jag går på gymnasiet och funderar på att plugga vidare till universitetet – en väldigt lång väg från dagmamman som du lämnade mig hos.”

Adam Mahmoud säger i en intervju i Spes medlemstidning Förgätmigej att brevet han skrivit till sin mamma varit enormt betydelsefullt för honom.

– Att fundera över de här sakerna och uttrycka dem i ord har hjälpt mig att komma vidare. Det har utvecklat mig som person.

Är det något du kan rekommendera till andra?

– Absolut.

Hela artikeln om Adam finns i vår medlemstidning Förgätmigej nr 4/2023. Som medlem i Spes får du tidningen hem i brevlådan fyra gånger per år. Artikeln och fler smakprov ur tidningen hittar du här på hemsidan.