Vår medlemstidning

Som medlem i SPES får du vår medlemstidning Förgätmigej hem i brevlådan fyra gånger per år. Samtidigt stödjer du vår efterlevandeverksamhet och vårt suicidpreventiva arbete. Varmt tack!

Redaktionen: forgatmigej@spes.se

Psykologen Liria Ortiz om ensamhet i juletid

Smakprov ur Förgätmigej nr 3/2022

Kunskapen om immunpsykiatriska tillstånd behöver stärkas

Katrin Pettersson

”En dag i augusti 2013, efter en streptokockinfektion, försvann min då treåriga son plötsligt in i ett krigsfält av demoner och neuropsykiatriska symptom och jag kunde inte ta mig dit. Jag kunde inte rädda honom.” skriver Katrin Pettersson, ordförande i Förbundet Sane, i vår

Julia Pivén – min diagnos

Julia Pivén

Det ordnar sig, så säger man. Men det är inte självklart att det ordnar sig. Avgrunden finns där. Och det blev värre, mycket värre, än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.

Han skildrar hur många som berörs

David Lundmark, foto: Fredrik Funck

I chocken och sorgen efter en äldre kusin som oväntat tog sitt liv, bestämde sig fotografen David Lundmark för att skildra hur ett självmord påverkar omgivningen långt bortom den närmaste familjen.

Smakprov ur Förgätmigej nr 2/2022

Att sörja sitt barn

Catrine

Hur kan det vara att sörja i ett litet samhälle där alla känner alla? Catrine Gyllenberg förlorade sin son Jonathan för sju år sedan. Hon bor i Burträsk som har cirka 1600 invånare och ligger fyra mil sydväst om Skellefteå. Vi var också med när Catrine Gyllenberg träffade en av våra kontaktpersoner i Norrbotten, Stina Berglund.

Tord Larsson i Umeå förlorade sin son Viggo 16 år

Tord Larsson

Vad tycker partierna?

Söndagen den 11 september 2022, dagen efter den suicidpreventiva dagen, är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Vi har därför ställt tre frågor till en ledamot från varje riksdagsparti i socialutskottet. De arbetar med frågor om hälso- och sjukvård som ”hur ska vården vara organiserad? Vad har du för rättigheter som patient?” De behandlar också frågor om omsorg för barn, ungdomar, personer med funktionsnedsättning och äldre. Tyvärr kom inte svaret från Miljöpartiet med i papperstidningen men deras svar liksom de övriga partiernas kan du läsa här:

Smakprov ur Förgätmigej nr 1/2022

Jon Petter Stoor – Forskning om samer

Bilaga till Förgätmigej nr 1/2022, länkar om klimatfrågan

Bilaga till Förgätmigej nr 1/2022, Annika Andebarks bok Sätta punkt

Anna Widerberg
Jon Petter Stoor
Annika Andebark

Smakprov ur tidigare utgåvor av Förgätmigej