Vår medlemstidning

Som medlem i Spes får du vår medlemstidning Förgätmigej hem i brevlådan fyra gånger per år. Samtidigt stödjer du vår efterlevandeverksamhet och vårt suicidpreventiva arbete. Varmt tack!

Redaktionen: [email protected]

Här nedanför hittar du några smakprov ur Förgätmigej:

”Vi ville göra någonting för våra mammor”

Med fyra år och sju månaders mellanrum förlorade de, en efter en, sin mamma i suicid och fann så småningom ett stort stöd i varandra tack vare att de tävlat tillsammans i juniorlandslaget och gått i samma gymnasieskola. 

Elvira, Lola och Felizia startade Mors för att  öppna upp samtal om psykisk ohälsa och suicid, för att sprida kunskap och för att hedra sina mammor.

Björn Eklund, Spes: ”Att skrota nollvisionen vore missriktad omtanke om efterlevande”

”Noll ska inte ses som en hållplats vi förväntar oss att nå, noll är riktningen vi strävar mot. Vi kommer sannolikt aldrig uppnå ett samhälle där ingen människa tar sitt liv. Men det är i högsta grad värt att kämpa för!”

”Du fick aldrig lära känna mig, mamma.”

Foto: David Lundmark

Katrin förlorade sin son Simon

Att bli efterlevande redan som barn

Om suicidsäkerheten hos Storstockholms lokaltrafik

Rickard Bracken, Suicide Zero; Jens Sjöström, vice ordf i trafiknämnden; Anton Fendert, ordf i trafiknämnden; Lars Wiklund, Spes i Stockholm på möte i Landstingshuset.

Stora brister i stöd till anhöriga

Emma Högberg som förlorat sin pappa skrev en c-uppsats.

När Emma Högbergs pappa tog sitt liv i april 2015 kände hon sig chockad, ensam och förvirrad. Det organiserade stödet från samhällets sida var lika med noll. I dag utbildar sig Emma till socionom och har kartlagt frånvaron av stöd till efterlevande. Hennes c-uppsats har uppmärksammats på regional nivå.

Regnbågsfamiljen med vänner och husdjur hjälpte dem att överleva

Katten Tass och Aurora lever i symbios sedan nio år. Tass har funnits vid Auroras sida när hon gjorde sin förlust för snart sju år sedan, och därefter förlorade sin mamma och pappa i missbruk. I alla Auroras dagböcker efter förlusten 2016 står det att hon måste överleva detta för Tass skull.
– Hon har burit mig genom mina förluster. Hon lämnade aldrig mig och jag ville inte lämna henne. Utan henne hade jag med 100 procents säkerhet tagit livet av mig, berättar Aurora. Vännerna i den stora familjen turades om att vaka över henne dygnet runt i över fyra månader efter förlusten. En av dem var Frida Ohlsson som är en av Auroras bästisar sedan 15 år tillbaka. De är ett gäng bästa vänner som är en stor familj där husdjuren tar stor plats.

Intervju med Pirjo Stråte och Leif Svanlund, som är engagerade i Spes Stockholm

Kunskapen om immunpsykiatriska tillstånd behöver stärkas

Katrin Pettersson

”En dag i augusti 2013, efter en streptokockinfektion, försvann min då treåriga son plötsligt in i ett krigsfält av demoner och neuropsykiatriska symptom och jag kunde inte ta mig dit. Jag kunde inte rädda honom.” skriver Katrin Pettersson, ordförande i Förbundet Sane.

Han skildrar hur många som berörs

David Lundmark, foto: Fredrik Funck

I chocken och sorgen efter en äldre kusin som oväntat tog sitt liv, bestämde sig fotografen David Lundmark för att skildra hur ett självmord påverkar omgivningen långt bortom den närmaste familjen.

Tord Larsson i Umeå förlorade sin son Viggo 16 år

Tord Larsson