Vår medlemstidning

Som medlem i Spes får du vår medlemstidning Förgätmigej hem i brevlådan fyra gånger per år. Samtidigt stödjer du vår efterlevandeverksamhet och vårt suicidpreventiva arbete. Varmt tack!

Redaktionen: [email protected]

Om suicidsäkerheten hos Storstockholms lokaltrafik

Rickard Bracken, Suicide Zero; Jens Sjöström, vice ordf i trafiknämnden; Anton Fendert, ordf i trafiknämnden; Lars Wiklund, Spes i Stockholm på möte i Landstingshuset.

Stora brister i stöd till anhöriga

Emma Högberg som förlorat sin pappa skrev en c-uppsats.

När Emma Högbergs pappa tog sitt liv i april 2015 kände hon sig chockad, ensam och förvirrad. Det organiserade stödet från samhällets sida var lika med noll. I dag utbildar sig Emma till socionom och har kartlagt frånvaron av stöd till efterlevande. Hennes c-uppsats har uppmärksammats på regional nivå.

Regnbågsfamiljen med vänner och husdjur hjälpte dem att överleva

Katten Tass och Aurora lever i symbios sedan nio år. Tass har funnits vid Auroras sida när hon gjorde sin förlust för snart sju år sedan, och därefter förlorade sin mamma och pappa i missbruk. I alla Auroras dagböcker efter förlusten 2016 står det att hon måste överleva detta för Tass skull.
– Hon har burit mig genom mina förluster. Hon lämnade aldrig mig och jag ville inte lämna henne. Utan henne hade jag med 100 procents säkerhet tagit livet av mig, berättar Aurora. Vännerna i den stora familjen turades om att vaka över henne dygnet runt i över fyra månader efter förlusten. En av dem var Frida Ohlsson som är en av Auroras bästisar sedan 15 år tillbaka. De är ett gäng bästa vänner som är en stor familj där husdjuren tar stor plats.

”Du behöver inte förstå allt utan det viktiga är att du accepterar människors olikheter”

Edward Summanen. Foto: Appendix Fotogra­fi.

Intervju med Edward Summanen, projektledare för Starka Tillsammans som drivs av Transammans – förbundet för transpersoner och närstående.

Intervju med Pirjo Stråte och Leif Svanlund, som är engagerade i Spes Stockholm

Kunskapen om immunpsykiatriska tillstånd behöver stärkas

Katrin Pettersson

”En dag i augusti 2013, efter en streptokockinfektion, försvann min då treåriga son plötsligt in i ett krigsfält av demoner och neuropsykiatriska symptom och jag kunde inte ta mig dit. Jag kunde inte rädda honom.” skriver Katrin Pettersson, ordförande i Förbundet Sane.

Julia Pivén – min diagnos

Julia Pivén

Det ordnar sig, så säger man. Men det är inte självklart att det ordnar sig. Avgrunden finns där. Och det blev värre, mycket värre, än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.

Han skildrar hur många som berörs

David Lundmark, foto: Fredrik Funck

I chocken och sorgen efter en äldre kusin som oväntat tog sitt liv, bestämde sig fotografen David Lundmark för att skildra hur ett självmord påverkar omgivningen långt bortom den närmaste familjen.

Tord Larsson i Umeå förlorade sin son Viggo 16 år

Tord Larsson

Klimatångest

Anna Widerberg