På den här sidan kan du läsa nyheter från media och forskning och vad som är på gång inom Riksförbundet SPES.
Vad tycker våra riksdagspartier är de viktigaste åtgärderna inom suicidprevention och stöd till efterlevande? Hur vill de förbättra psykiatrin? Det kan du läsa om i vår medlemstidning Förgätmigej som skickas …
Årets förbundsstämma hölls digitalt söndagen den åttonde maj. Där uppmärksammades att organisationen fyller 35 år. Förra året innehöll nyheter som att SPES beviljades 90-konto, vi startade en stödchatt och lanserade vår …
Tommy Jan är en av åtta kandidater som kan bli lyssnarnas sommarvärd i P1 i år. Så här skriver han i vår digitala Stödgrupp för dig som mist i självmord …
”Jag heter Marianne Nilsson och vi förlorade vår då 24-årige son Claes i självmord för snart tio år sedan. Tio tunga år, som jag inte önskar att någon människa skulle …
Lina förlorade sin bror Anders
”Jag förlorade min bror Anders i självmord den 10 april 2019. Han blev 40 år. Egentligen är begreppet ”psykologisk olycka” en bättre beskrivning av vad som …
Seminarium – stöd till efterlevande efter suicid. Den 8 september 2022.
Det här seminariet vänder sig till alla som vill veta mer om suicidprevention, och specifikt om efterlevandestöd. Programmet är …
Varje år dör mer än 700 000 personer i världen i suicid, varav ungefär 1 500 i Sverige, inräknat både säkra och s.k. osäkra suicid. Att en person tar sitt …
Flexibel sjukskrivning eller en sorgpeng skulle minska belastningen och underlätta återhämtning för den som drabbats av en svår förlust. Det skriver Kjell Westerlund i Sydsvenska Dagbladet. Kjell Westerlund är ordförande …
Möt Ewa, Monica, Yngve, Birgit, Shahla och Staffan i Minds må bra-guide och lär dig mer om psykiska besvär som är vanliga när du blir äldre.
Läs vidare på Minds webbplats
En webbaserad utbildning som ger ökad kunskap för att minska antal självmord och självmordsförsök
För att förebygga suicid, och därmed rädda liv, behöver fler uppmärksamma, reagera och agera. Därför har Region …
Att obetalda skulder kan öka risken för självmord är känt sedan tidigare. Nu visar forskning att risken minskar när skulderna betalats.
Tidigare forskning visar att självmord kan kopplas till obetalda skulder. Det …
Regeringen har inte tagit tillräckligt många initiativ för att förebygga självmord, menar Riksrevisionen.
Deras rapport, som är mycket kritisk till flera regeringars arbete med att förebygga självmord, debatteras i riksdagen idag.
Socialminister …
”Det är så mycket jag vill berätta. Om vardagen som höll i mig så att jag inte föll rakt ner i kaos. Om livet som tog mig med när jag …
Under de senaste dagarna har Ekot granskat hur vården brister i bedömningarna av självmordsrisk bland unga till exempel.
Även Riksrevisionen har kritiserat Sveriges förebyggande arbete kring självmord i ganska hårda ordalag. …
För att samhället ska bli bättre på att förebygga att människor tar sina liv har behovet av fler och större utredningar av de självmord som sker lyfts fram av politiska …
SR Ekots granskning visar att i flera fall då barn och unga begått självmord de senaste åren är det först efter att föräldrarna anmält vården som brister upptäckts. SPES kommunikatör …
För femton år sen miste Anna sin dotter i självmord. Idag lever Anna ett ganska bra liv. Men får njuta av livet när man förlorat sitt barn? Annas dotter hade …
18-årige Manfred tog sitt liv – BUP i Uppsala kritiseras av IVO
Det är först efter att föräldrar anmält vården på BUP som brister upptäcks, visar Ekots granskning. Efter att 18-årige …
I flera fall där barn- och unga begått eller försökt begå självmord de senaste åren konstaterar BUP i sina egna utredningar att det funnits problem i vården av den unga …
När Hedda är sexton år ställer hon sig på en bro och överväger att hoppa. Hennes mamma Anna, som tagit bilen för att leta efter sin dotter, ser henne på …
Bristfälliga bedömningar av unga som är självmordsbenägna
När barn och unga tar sina liv har det ofta gjorts bristfälliga bedömningar av risken att de ska begå självmord. Det visar en granskning …
Ny svensk version av WHO:s stödmaterial “Att förebygga självmord: ett stödmaterial för yrkesverksamma inom media”
WHO:s publikation ”Preventing Suicide: A Resource for Media Professionals” från 2017 har nu översatts och anpassats …
En fråga SPES drivit i kontakter med myndigheter, politiker och andra beslutsfattare under längre tid är behovet av krisstöd för efterlevande efter suicid. Idag bär SPES den överväldigande delen av …
Många män med psykisk ohälsa söker inte vård för sina symtom. Både kunskap om och attityder till psykisk ohälsa spelar roll, liksom männens utbildningsnivå.
Tidigare forskning har pekat på att omkring …
Antidepressiva läkemedel kopplas till lägre risk för självmord bland personer över 75 år på äldreboenden. Samtidigt fördubblas risken om läkemedel ges mot sömnproblem, visar en studie.
Antalet personer som behöver få …
I en debattartikel i DN belyses brister med tillämpningen av lagen om omhändertagande av berusade och svårigheter med sekretesslagen. SPES har varit artikelförfattarna behjälpliga med erfarenheter om ungas självmord och …
Nu får våra medlemmar årets första nummer av vår tidning Förgätmigej. En tidning som liksom föreningen fyller 35 år i år! Numret har fokus på klimatångest och psykisk ohälsa bland …
Varje dag dör fyra människor i Sverige i självmord. Bättre strategier för bedömning av suicidrisk, ökad kunskap inom primärvården och större fokus på dem som tidigare gjort självmordsförsök, kan sannolikt …
Nu finns det möjlighet att skicka en digital hälsning direkt här på hemsidan.
Du kan skicka hälsningen till minne av någon, till den som saknar, eller kanske på en dag …
Katrin Thorsell – varför blev du aktiv i SPES?
– Min son Simon tog livet av sig den 29 november 2014. Han blev 24 år gammal. I början fanns ingen hjälp …
Går det att ha ett bra liv där det finns plats för en stor sorg? I senaste avsnittet av podden ”Inte bara en siffra” möter du Björn som berättar om …
SPES erbjuder medmänskligt stöd i olika former för efterlevande vid suicid. Både i fysiska samtalsgrupper, via vår stödlinje och man kan också komma i kontakt med andra som mist närstående …
Kali Andersson
Den 4 april lanseras IPCC:s rapport ”Klimat i förändring 2022 – Att begränsa klimatförändringen”. Vad kan man göra för att må bättre om man har en förlamande oro för …
Renskötare, framför allt män, är en sårbar grupp vad gäller suicid. Klimatångest och de förändringar som ett varmare klimat medför, innebär också förhöjd suicidrisk för människor överlag. Dels på grund …
De hade levt ett lång liv ihop när cancern plötsligt drabbade Annas man. Det var när sjukdomen oväntat kom tillbaka igen efter en tids uppehåll som Annas man inte orkade …
Jenny TelanderFoto: Lena Katarina Johansson
I fjol fick Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ett regeringsuppdrag att ta fram ett underlag för en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Ett arbete som …
Inbjudan till digitala samtalsträffar för män våren 2022
Under våren startar vi upp samtalsträffar för män som förlorat någon närstående genom suicid. Träffarna kommer att ske digitalt via Zoom vid fem …
Jon Petter Stoor är leg psykolog och forskare vid Umeå universitet. Han bedriver forskning om psykisk ohälsa, självmord och självmordsprevention bland samer.
Söndag 6 februari är det samernas nationaldag. Samerna är …
SPES kommunikatör Björn Eklund intervjuas om det livsviktiga stödet efter självmord
Nyårsdagen är den dag där flest begår suicid, vilket gör januari till en mörk månad för många vänner och familjer. …
Stöd vårt arbete genom ett medlemskap så får du vår medlemstidning Förgätmigej fyra gånger per år!
I marsnumret får du läsa om den senaste forskningen om psykisk ohälsa och självmord bland …
Martin blev endast 25 år. När han tog sitt liv hamnade hela familjen i ett avgrundsdjupt mörker. För att få kraft att bearbeta sina känslor, kom organisationen SPES att spela …
Vem var personen du mist?
– Jag har förlorat min storasyster Åse. Hon var inte bara min syster utan också min bästa vän. Hon hade ett underbart skratt! Åse kämpade med …
SPES förbundsordförande Inger Händestam intervjuas i P4 Östergötland om den kraftigt ökande psykiska ohälsan, varningssignaler och vart man kan vända sig om man mår dåligt.
P4 Östergötland
Inger Händestam, Förbundsordförande Riksförbundet …
Folkhälsomyndighetens rapport presenterar resultatet av en befolkningsundersökning om kunskaper och attityder till psykisk ohälsa och suicid. Undersökningen visar att det finns stora skillnader i attityder, beroende på vilken egenskap eller …
Vad händer med dig efter sorgen? Lyssna på Människor och tro i Sveriges radio P1. I studion finns Anna Nachman, begravningsansvarig på den judiska församlingen i Stockholm och Göran Larsson, präst, författare och psykoterapeut.
I …
Suicidalitet ur ett olycksfallsperspektiv undersökt i studie.
SPIVs ordförande Anna Maria Nilsson är huvudförfattare till forskningsartikeln ”Application of an accident approach to the study of acute suicidal episodes through repeated in-depth …
Antalet självmordsförsök och andra akuta fall av psykisk ohälsa som polisen måste rycka ut på har ökat med över 50 procent de senaste åren. Vanligtvis är det polis och räddningstjänst …
Att insjukna i depression eller ångestsyndrom i ung ålder kan göra det svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och många kan behöva sjukpenning eller ekonomiskt bistånd för att klara ekonomin …
Jul- och nyårshelgen är ofta tuff för den som mår psykiskt dåligt och framförallt på nyårsdagen ökar antalet självmord. Men stödet för någon som förlorat en anhörig i självmord varierar …
I dagarna landar vår medlemstidning Förgätmigej i våra medlemmars brevlådor!
I detta nummer får du bland annat läsa en intervju med gitarristen och kompositören Janne Schaffer.
Du som ännu inte är medlem, …
Anna Kansell växte upp i en till synes välfungerande familj men mamman led av psykisk sjukdom vilket drabbade hela familjen, inte minst barnen.
Julen står för dörren och ett avkopplande jullov …
I första avsnittet, som släppts den tredje december, får vi höra Kristina B Rosenius berätta om sin dotter Emma som tog sitt liv när hon var 24 år gammal.
Röster från …
I decembernumret av vår medlemstidning Förgätmigej intervjuas psykologen Liria Ortiz om ofrivillig ensamhet. Läs artikeln här.
”Sorgen efter den som inte orkade leva” är ett närståendehäfte till den som mist en person i självmord. Sorgen efter självmord är ofta mer komplicerad än annan sorg och kan …
Fråga doktorn – temaprogram på SVT om sorg och tröst. Vad händer i kroppen då vi sörjer? Hur ska vi klara av livets sorgeperioder? Hur kan vi trösta när det …
Vi är glada att meddela att SPES tilldelats 90-konto! Därav byter vi nu plusgiro- och swishnummer för gåvor till vår verksamhet. Vad är 90-konto? 90-konto är plusgiro- och/eller bankgironummer som …
Riksförbundet SPES har fått en julgåva från Kvänum Energi. Vi är mycket tacksamma för att Kvänum energi stödjer vårt viktiga arbete med att förebygga självmord och att ge stöd till efterlevande. …
Personer som inte kan betala sina skulder löper mer än dubbelt så stor risk att begå självmord. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på skuldutvecklingen i samhället, menar forskaren …
Det har funnits en oro för att fler ska ta sitt liv som en konsekvens av pandemin. Men enligt den preliminära statistiken från Socialstyrelsen sjönk antalet självmord från cirka 640 …
Stör Döden lanserar ett nytt utbildningsmaterial om psykisk ohälsa och självmord för dig som är lärare.
Antalet självmord minskar bland vuxna, men ökar hos unga. Många skolor hör av sig till …
Riksrevisionen har under de senaste åren genomfört en granskning av statens suicidpreventiva arbete och påtalar i sin rapport flertalet brister.
Dels påtalas frånvaron av konkreta mätbara mål för det suicidpreventiva arbetet. …
Trots restriktioner, hemmaarbete och färre sociala kontakter tycks folkhälsan inte ha påverkats i någon större omfattning när det handlar om psykisk hälsa och suicid. Det framgår av två nya publikationer …
Inger Händestams båda föräldrar begick självmord. Nu arbetar hon för att förebygga suicid och anser att frågan inte tas på tillräckligt stort allvar.
– Vi som erfarit att någon tar sitt …
Vi söker dig som förlorat en nära anhörig i suicid och som kan tänka dig att ställa upp på en intervju (40-60min) via telefon eller zoom gällande stödet du fick eller …
Risken för självmord verkar inte öka med antidepressiva läkemedel. Det visar den hittills största svenska studien på området.
Frågan om sambandet mellan antidepressiva läkemedel och självmord är omdebatterad. Läkemedelsmyndigheter har tidigare …
I det här programmet hör du Anette som förlorade sin dotter Elin i suicid. P1 Kaliber har gått igenom 119 Lex Maria-anmälningar och tillhörande utredningar om självmord som anmälts till …
Snart kommer nästa nummer av vår medlemstidning Förgätmigej ut. Numret handlar bland annat om mobbning i skolan och om att ha diagnoserna bipolär sjukdom eller EIPS/Borderline.
Så här skriver Magnus Werner, …
Journalisten och författaren Atilla Yoldas är väl insatt i hur machokulturen kan leda till psykisk ohälsa hos både män och kvinnor. Han berättar i en intervju att han kände av …
Martin Hultén, chefläkare inom psykiatri i Region Skåne och ordförande i Svenska psykiatriska föreningen, menar att psykiatrin behöver vara redo att spänna musklerna när pandemin klingar av.
– Man kan mycket …
1441 personer tog sina liv i Sverige 2020. Det är en minskning med ungefär 10 % mot 2019 då antalet var 1588. Det är en ovanligt stor förändring i en …
Personligt ombud är en framgångsrik stödfunktion inom socialtjänsten som når ut till de allra mest utsatta i samhället. Staten behöver höja anslaget så att personliga ombud kan fortsätta vara en …
I det senaste numret av vår medlemstidning kan du bl. a. läsa om Andrea och vad hennes assistanshund betyder för henne.
– Alla behöver någon och i mitt fall har någon varit …
Bob Hansson om livet – hur lever man efter ett självmordsförsök? Hur hittar man tillbaka och hur får man på sikt förhoppningsvis ett bra, viktigt och långt innehållsrikt liv? Med …
”Han svarade inte. Då körde jag dit.”
Barney hittade sin arbetskamrat död i hemmet. Nu träffas han, Håkan och Nicklas för att prata om det som hände två av deras arbetskamrater. …
Att MSB vill ändra räddningstjänstens uppdrag och utesluta uppgiften att förebygga självmord och självmordsförsök är mycket illavarslande, skriver företrädare från fem organisationer som arbetar för att förebygga självmord.
Sverige dör årligen …
Press, brister i skolan och ökade krav pekas ut som förklaringar till att unga mår allt sämre. ”Det är så lätt att misslyckas i dag”, säger forskaren och psykiatern Ullakarin Nyberg. …
Forskare vid Centrum för psykiatriforskning har i en stor studie utvärderat ett instrument för screening av suicidrisk. Forskarna fann en association mellan hur deltagarna svarat på instrumentet och med död …
NSPH samlar in erfarenheter av brukarstyrd inläggning. Brukarstyrd inläggning, frikort, egeninläggning, eller självvald inläggning. Beroende på vilken region en patient tillhör används olika namn på den överenskommelse med psykiatrin som …
SPES lämnade den 15 april in ett remissvar till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Remissvaret gäller en skrift som MSB håller på att ta fram som ska reglera kommunernas …
För femte året i rad publicerar Folkhälsomyndigheten en sammanfattande lägesbild av utvecklingen inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
Rapporten ger en övergripande beskrivning av nuläget inom området och lyfter viktiga aspekter …
Den årliga uppföljningen av folkhälsan visar att hälsan skiljer sig åt mellan grupper och att den inte förbättras för alla. Dödligheten i flera kroniska sjukdomar minskar, men olika mycket för …
Det är nu straffbart att uppmana eller på något annat liknande sätt påverka en person till att ta sitt liv. Sådana uppmaningar sker exempelvis via internet, där människor agerar mer …
Varje år tar drygt ett 50-tal personer i Östergötland sitt liv och tio gånger fler självmordsförsök görs.
Så har det sett ut det senaste decenniet och det vill Region Östergötland nu …
Läkarna behöver involveras mer i avdelningarnas vardag, framförs i en debattartikel i Läkartidningen. Förändringen av psykiatrin under 70-, 80- och 90-talen syftade till att lägga ned mentalsjukhusen, inrätta psykiatriska kliniker …
Möter du barn och unga i ditt arbete? Då får du gärna berätta att Bris telefon och chatt nu har öppet dygnet runt. Många barn och unga känner till Bris, …
Hösten 2019 tog Annika Strandhälls man Thomas sitt liv. Annika var då socialförsäkringsminister och paret var inne i en separation. Efter förlusten började det spekuleras och spridas falska rykten på …
Markant stora ökningar av samtal från barn om ångest, nedstämdhet, familjekonflikter samt fysiskt och psykiskt våld. Att pandemin påverkat många barns tillvaro är tydligt i Bris årsrapport för 2020
Pandemin med covid-19 verkar ha påverkat den psykiska hälsan marginellt eller i negativ riktning, men de flesta studier som gjorts på området saknar analyser av personer i grupper med särskild …
Räddningstjänstens arbete med suicidprevention kan vara livsavgörande. I Jönköping har räddningstjänsten ett breddat uppdrag att samordna det förebyggande arbetet före, under och efter akuta larm om suicid. Arbetet beskrivs i …
Professor Jan Beskow, Göteborg, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 89 år. Närmast anhöriga är Astrid Palm Beskow och sönerna Hans, Martin, Mats, Ola och Xzenu med …
Thomas Lövgren i Göteborg är en av våra 100 ideellt aktiva runt om i landet. Varför blev du aktiv i SPES? – Efter att min dotter Ellinor tog sitt liv …
Nu händer det! Carina Persson och Ulrika Jannert Kallenberg är nya samordnare i SPES Västra krets (Västra Götaland och Halland). Båda är efterlevande och har ett stort engagemang för SPES …
Ulrika Karlssons pappa tog sitt liv i december 2018 och hennes bror tog sitt liv ett halvår senare. Hon beskriver den tiden som att leva i en torktumlare.
Foto: Roger …
Många gånger har hon tänkt ”varför vaknade jag inte, varför kände jag inte på mig vad som skulle hända?”. En augustimorgon för tre och ett halvt år sedan tog Malin …
Lyssna på Filips gripande historia om att hitta sin mamma död i hemmet och Filips starka känslor övergivenhet, sorgreaktioner och brist på stöd från sjukvården. Psyklog Göran Gyllenswärd kommenterar Filips berättelse
Nästa nummer av SPES medlemstidning Förgätmigej kommer till våra medlemmars brevlådor i mitten av december. Redan nu kan du läsa vår intervju med journalisten och författaren Frida Boisen, där hon …
Regeringen föreslår att det ska bli straffbart att förmå en annan person att begå självmord.Läs vidare:AftonbladetPressmeddelande
Lyssna på Umo-podden, om när en vän tagit sitt liv.
För två år sen tog Tove och Gunnars vän Manfred sitt liv. De berättar om hur de har bearbetat sorgen. Psykologen Ronja …
2020-10-21 Idag träffade förbundsordförande Inger Händestam och Björn Eklund från SPES Frida Boisen som skrivit boken “Berätta aldrig det här” där hon skriver om förlusten av sin mamma i suicid. …
Sjukskrivning för såväl fysiska som psykosociala besvär har ökat brant sedan början av augusti och ser inte ut att stanna av. Den psykiska ohälsan har aldrig tidigare varit så hög …