Aktuellt


Medierapportering av självmord

WHO lanserade 2023 omarbetat stödmaterial om ansvarsfull medierapportering av självmord. Den fjärde upplagan av Preventing suicide: A resource for media professionals har tagits fram i samarbete med International Association for Suicide Prevention…

Läs mer…

Älskad och saknad

Ludvig, Kevin, Fanny, Benjamin och Manfred tog sitt liv. Kvar finns mammor, pappor, syskon och vänner som försöker leva vidare i tomheten av sina älskade – men som också hoppas…

Läs mer…

Att bli efterlevande som barn

”Barn och unga som har förlorat en förälder i självmord kämpar ofta med frågan varför föräldern tog sitt liv.” Anneli Silvén Hagström är docent i socialt arbete och arbetar som…

Läs mer…

Bli medlem nu!

När du blir medlem under oktober – december så gäller medlemskapet även för hela nästa år. Som medlem … gör du det möjligt för oss att finnas för fler… blir vi en…

Läs mer…

Du prenumererar väl på vårt nyhetsbrev?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för information om vad som händer i SPES! Nyhetsbrevet kommer direkt till din e-post och innehåller information om vår verksamhet och nyheter inom det suicidpreventiva området….

Läs mer…

Beställ vårt fina Spesband!

Vem bär du ditt band för? Den lila färgen i bandet symboliserar suicidprevention medan den turkosa färgen representerar personer vi förlorat i suicid och alla liv som förändras. Bandet omfamnar…

Läs mer…

Digitala samtalsträffar för HBTQI

Du som är hbtqi+person och mist någon i självmord. Vi förstår det dubbla stigmat och erbjuder en trygg plats. Välkommen på digitala samtalsträffar! När? 28 november 2023Plats: Digitalt via ZoomTid:…

Läs mer…

Psykisk hälsa och suicid i Sverige

I denna rapport sammanställer vi statistik från olika datakällor för att ge en sammanfattande och aktuell lägesbild av psykisk hälsa och suicid, bland barn och vuxna, samt att beskriva utvecklingen…

Läs mer…

Spes Stödlinje för efterlevande

Spes stödlinje för efterlevande: 020 -18 18 00 alla dagar 19.00 – 22.00. Vi som svarar är medlemmar som själva mist i suicid. Vi har tystnadsplikt och samtalet är kostnadsfritt….

Läs mer…

Spes stödchatt

Vi finns för dig som mist en närstående genom självmord. Till chatten Du är anonym och allt du skriver stannar hos oss. Alla du möter i vår chatt är själva…

Läs mer…

Stöd till efterlevande vid suicid

Stöd till efterlevande vid suicid – samlad kunskap för yrkesverksamma. Materialet har tagits fram i samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. I detta materialet ges grundläggande kunskap om hur suicid kan…

Läs mer…

Digitala samtalsträffar

Samtalsträff via Zoom för dig som förlorat närstående genom suicid. Datum: tisdag 5 dec tisdag 19 dec tisdag 2 jan torsdag 11 jan tisdag 16 jan tisdag 30 jan Tid: kl….

Läs mer…

Boktips – Klockan 17.27 stannade tiden

Ett barns död är alla föräldrars värsta mardröm och svåraste prövning. Den här boken handlar om de svårigheter man som efterlevande står inför. Läs Eva Erikssons självbiografiska berättelse. Boken finns…

Läs mer…

Nationell strategi för psykisk hälsa

Underlag till nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Slutredovisning av regeringsuppdrag 2023. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter tagit fram ett förslag till en ny…

Läs mer…

Bli Spesvän

Det finns flera sätt att engagera sig i Spes. Vi har flera Spesvänner som gör stor skillnad. Det är medlemmar som vill sprida uppmärksamhet om Spes frågor och bryta tabun….

Läs mer…

Suicidpreventiva dagen den 10 september

Tänd ett ljus Arrangemang runtom i Sverige med anledning av suicidpreventiva dagen. Här publicerar vi arrangemang som hålls den 10 september och dagarna däromkring. Längst ned på sidan hittar du…

Läs mer…

Spes kontaktpersoner

Du som är efterlevande är varmt välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner. Alla har själva mist någon närstående i självmord och är volontärer i Spes.

Läs mer…

Vi finns på sociala medier

Vi finns på sociala medier. Du som är efterlevande är varmt välkommen till våra stödgrupper på sociala medier. Följ oss gärna också på Facebook och Instagram där vi publicerar nyheter…

Läs mer…

Skänk en minnesgåva

Skänk en minnesgåva för att hedra minnet av den du mist, eller för att visa deltagande i sorgen. Ett minnesblad skickas till vald mottagare.  När du skänker en minnesgåva skapas…

Läs mer…

Företagsgåvor som gör skillnad!

Er gåva bidrar till ett suicidfritt Sverige och stöd till efterlevande. Den bidrar även till mervärde, stolthet och gemenskap för ert företag och era medarbetare. Tillsammans gör ni skillnad och…

Läs mer…

Stora brister i stöd till anhöriga

Emma Högberg som förlorat sin pappa skrev en c-uppsats. När Emma Högbergs pappa tog sitt liv i april 2015 kände hon sig chockad, ensam och förvirrad. Det organiserade stödet från…

Läs mer…

Vår väg i sorgen

Regnbågsfamiljen med vänner och husdjur hjälpte dem att överleva. Aurora Livered och Frida Ohlsson och med katten Tass och hunden Johnny Katten Tass och Aurora lever i symbios sedan nio…

Läs mer…

”De felkönade henne konstant.”

Fjärde delen i Jonas Gardells artikelserie ”Egentligen vill jag kanske inte dö”. Regnbågsfonden och Spes gör ett gemensamt projekt för att belysa HBTQ-personers utsatthet och bättre stödja efterlevande.  Bidra gärna med…

Läs mer…

Vi måste prata om självmord och hbtq

Hbtq-personer är överrepresenterade när det kommer till suicid, och deras överlevande anhöriga är överrepresenterade när det kommer till sorg.  I artikelserien ”Egentligen vill jag kanske inte dö” berättar Jonas Gardell…

Läs mer…

”Du behöver inte förstå allt”

Edward Summanen är socionom och genusvetare med vidareutbildning kring suicidprevention och psykisk hälsa. Han har arbetat med transfrågor sedan 2008, bland annat på RFSL och RFSL Ungdom. Nu är han…

Läs mer…

Stöd för att möta självmordsnära personer

Socialstyrelsen har nu tagit fram webbutbildningen Förebygga suicid – om bemötande i socialtjänsten. Utbildningen vänder sig till alla som arbetar inom socialtjänsten, både utförare, handläggare och chefer. Den består av…

Läs mer…

Stödfolder för dig som mist

”Sorgen efter den som inte orkade leva” är ett närståendehäfte till den som mist en person i självmord. Sorgen efter självmord är ofta mer komplicerad än annan sorg och kan…

Läs mer…

Psykisk hälsa och suicidprevention

Överenskommelse om psykisk hälsa och suicidprevention 2023 SKR och staten har enats om att fortsätta arbetet kring psykisk hälsa och suicidprevention. ”Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention 2023” ska…

Läs mer…

Behandling kan minska självmord bland unga

Läkemedel som litium och klozapin, men också elbehandling kan minska risken att tonårspojkar med psykisk sjukdom begår självmord. Det visar en studie som jämfört behandlingar i svenska regioner. Varje år…

Läs mer…

#Inte bara en siffra

Cirka 1500 människor försvinner från oss genom självmord varje år. Bakom varje siffra finns en människa, och sörjande efterlevande. Möt några av oss i Spes bildspel som togs fram i…

Läs mer…

Att sörja sitt barn

Hur kan det vara att sörja i ett litet samhälle där alla känner alla? Catrine Gyllenberg förlorade sin son Jonathan för sju år sedan. Hon bor i Burträsk som har…

Läs mer…

Min son tog sitt liv

Ett år har gått sen kvällen då Tommy Jans son gick ner till järnvägen. I telefonen hade han låtit som vanligt. Nu måste Tommy och familjen lära sig leva med…

Läs mer…