Medierapportering av självmord
WHO lanserade 2023 omarbetat stödmaterial om ansvarsfull medierapportering av självmord. Den fjärde upplagan av Preventing suicide: A resource for media professionals har tagits fram i samarbete med International Association for Suicide Prevention…
Älskad och saknad
Ludvig, Kevin, Fanny, Benjamin och Manfred tog sitt liv. Kvar finns mammor, pappor, syskon och vänner som försöker leva vidare i tomheten av sina älskade – men som också hoppas…
Myndigheter har svårt att hantera sorgedrabbade
Människor som drabbas av sorg får inte rätt hjälp från sjukvården och Försäkringskassan. En enkät bland SAMS medlemsföreningar visar att de ofta upplever att de inte passar in i myndigheternas…
Här kan du se alla fina bilder från 18 november!
Varmt tack till alla som uppmärksammade Survivors of Suicide Loss Day 18 november tillsammans med oss! Tillsammans är vi Spes! Klicka på bilden så förstoras den. Foto: Tommy Nilsson Jag…
Att bli efterlevande som barn
”Barn och unga som har förlorat en förälder i självmord kämpar ofta med frågan varför föräldern tog sitt liv.” Anneli Silvén Hagström är docent i socialt arbete och arbetar som…
Bli medlem nu!
När du blir medlem under oktober – december så gäller medlemskapet även för hela nästa år. Som medlem … gör du det möjligt för oss att finnas för fler… blir vi en…
Stödhelg på Arken Spa 9-10 december
Välkommen till stödhelg den 9-10 december på Arken Hotel & Art Garden Spa i Göteborg! Stödhelgen är för medlemmar i Spes (hela Sverige) och vänder sig till ”oss mitt i…
Digital utbildning – ”Det vi inte ser”
Syftet med utbildningen är att ge deltagaren en ökad trygghet i att hantera svåra samtal med patienter som mår psykiskt dåligt och kan ha tankar på att ta sitt eget…
Du prenumererar väl på vårt nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för information om vad som händer i SPES! Nyhetsbrevet kommer direkt till din e-post och innehåller information om vår verksamhet och nyheter inom det suicidpreventiva området….
Hans – en av våra volontärer i Spes stödlinje
Alla som är aktiva i Spes har förlorat någon i suicid. I septembernumret av vår medlemstidning Förgätmigej får vi bland andra möta Hans Petersson som oväntat miste en av sina söner,…
Testamentesgåva till Spes – en gåva för livet
”Varje gåva sår ett frö av hopp. Hopp är överlevnad och framtid. Hopp om att färre blir lämnade kvar. Hopp om att fler kan räddas.”Vi vet hur komplicerad sorgen och…
Suicidbubblan – Kritiskt läge
Digital föreläsning av Leif Svanlund, Spes, i samarbete med Sensus Stockholm. Föreläsningen går att se i efterhand. Länk till föreläsningen
Beställ vårt fina Spesband!
Vem bär du ditt band för? Den lila färgen i bandet symboliserar suicidprevention medan den turkosa färgen representerar personer vi förlorat i suicid och alla liv som förändras. Bandet omfamnar…
Digitala samtalsträffar för HBTQI
Du som är hbtqi+person och mist någon i självmord. Vi förstår det dubbla stigmat och erbjuder en trygg plats. Välkommen på digitala samtalsträffar! När? 28 november 2023Plats: Digitalt via ZoomTid:…
”Så närmar du dig en människa i sorg”
Svenskarna tycker det är svårt att finnas där för den som är i sorg, enligt rapporten ”Svenskarna och döden” som tagits fram av begravningskoncernen Fonus. ”En uppriktig, inkännande fråga kan…
Psykisk hälsa och suicid i Sverige
I denna rapport sammanställer vi statistik från olika datakällor för att ge en sammanfattande och aktuell lägesbild av psykisk hälsa och suicid, bland barn och vuxna, samt att beskriva utvecklingen…
Högre risk för suicid när ekonomin kraschar
Det finns ett tydligt samband mellan ekonomisk utsatthet, psykisk ohälsa och en förhöjd risk för suicid. Det visar en ny studie från Socialstyrelsen, som presenteras idag. Sambanden är viktiga att…
”Plötsligt insåg jag att det inte fanns någon där att minnas med”
Poeten och artisten Emil Jensen förlorade sin syster och bästa vän Anna i cancer för 17 år sedan. Han har sedan dess berättat om sin sorg både från scenen och…
Lotta utbildar i psykisk livräddning efter systerns död
Hon minns henne främst som glad och sprallig. Hur man egentligen mår är lätt att dölja. Det har gått lite över 20 år sedan Lotta Jensen förlorade sin lillasyster Johanna…
Spes Stödlinje för efterlevande
Spes stödlinje för efterlevande: 020 -18 18 00 alla dagar 19.00 – 22.00. Vi som svarar är medlemmar som själva mist i suicid. Vi har tystnadsplikt och samtalet är kostnadsfritt….
Fysiska samtalsträffar runtom i landet
Spes erbjuder stöd till dig som efterlevande – från andra efterlevande. Vi har samtalsträffar på många orter runtom i landet. Du är varmt välkommen att besöka oss.
Spes stödchatt
Vi finns för dig som mist en närstående genom självmord. Till chatten Du är anonym och allt du skriver stannar hos oss. Alla du möter i vår chatt är själva…
Varmt tack till alla som uppmärksammade Suicidpreventiva dagen tillsammans med oss!
Vi ser tillbaka på alla arrangemang och ljuständningar med värme och tacksamhet. Tillsammans var ordet för dagen. Flera av de arrangemang och aktiviteter som anordnades på Suicidpreventiva dagen den 10…
Inger Händestam – Hennes föräldrar tog sina liv, nu vill hon hjälpa andra
Frida Boisen, Tilda Boisen och Inger Händestam När Inger Händestam var 19 år tog hennes mamma sitt liv. Omgivningen reagerade med tystnad och Ingers strategi blev att fly in i…
Stöd till efterlevande vid suicid
Stöd till efterlevande vid suicid – samlad kunskap för yrkesverksamma. Materialet har tagits fram i samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. I detta materialet ges grundläggande kunskap om hur suicid kan…
Digitala samtalsträffar
Samtalsträff via Zoom för dig som förlorat närstående genom suicid. Datum: tisdag 5 dec tisdag 19 dec tisdag 2 jan torsdag 11 jan tisdag 16 jan tisdag 30 jan Tid: kl….
Hjälp oss skapa uppmärksamhet för Spes livsviktiga frågor!
Taggar, omnämnande och hashtags – vad är det och hur gör jag? Varför taggar man? Det är ett sätt att kategorisera inlägg och få större spridning på dem. När är…
Boktips – Klockan 17.27 stannade tiden
Ett barns död är alla föräldrars värsta mardröm och svåraste prövning. Den här boken handlar om de svårigheter man som efterlevande står inför. Läs Eva Erikssons självbiografiska berättelse. Boken finns…
Förebygga suicid hos unga hbtq-personer
Mer kunskap och fler insatser behövs för att minska risken för suicidförsök bland unga hbtq-personer, konstaterar Folkhälsomyndigheten i en ny kunskapssammanställning enligt Dagens Medicin.
Digitala samtalsträffar för män
Spes digitala samtalsträffar för män som förlorat någon närstående genom suicid. Tid: kl 18-20 följande datum: 19/12 Anmälan till [email protected] för att få Zoomlänk. Vänliga hälsningar Thomas Lövgren och Leif Svanlund
Nationell strategi för psykisk hälsa
Underlag till nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Slutredovisning av regeringsuppdrag 2023. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter tagit fram ett förslag till en ny…
Digitala samtalsträffar för Unga Vuxna 18-35 år
Samtalsträffar online för dig som är 18-35 år! Vi träffas varannan torsdag ojämna veckor kl 18.30– 20.00. Det går bra att bara lyssna. Vi som håller i träffarna är själva…
Bli Spesvän
Det finns flera sätt att engagera sig i Spes. Vi har flera Spesvänner som gör stor skillnad. Det är medlemmar som vill sprida uppmärksamhet om Spes frågor och bryta tabun….
Suicidpreventiva dagen den 10 september
Tänd ett ljus Arrangemang runtom i Sverige med anledning av suicidpreventiva dagen. Här publicerar vi arrangemang som hålls den 10 september och dagarna däromkring. Längst ned på sidan hittar du…
Spes kontaktpersoner
Du som är efterlevande är varmt välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner. Alla har själva mist någon närstående i självmord och är volontärer i Spes.
Vi finns på sociala medier
Vi finns på sociala medier. Du som är efterlevande är varmt välkommen till våra stödgrupper på sociala medier. Följ oss gärna också på Facebook och Instagram där vi publicerar nyheter…
Skänk en minnesgåva
Skänk en minnesgåva för att hedra minnet av den du mist, eller för att visa deltagande i sorgen. Ett minnesblad skickas till vald mottagare. När du skänker en minnesgåva skapas…
”Hon kan ju omöjligt vara död om hon ska komma hit”
”Min systers självmord är mitt livs stora sorg. Men ur den vaknade ett helt nytt medmänskligt engagemang. Klockan var halv tre när jag och min sambo väcktes av att det…
Företagsgåvor som gör skillnad!
Er gåva bidrar till ett suicidfritt Sverige och stöd till efterlevande. Den bidrar även till mervärde, stolthet och gemenskap för ert företag och era medarbetare. Tillsammans gör ni skillnad och…
Egenomsorg som grund för att ge stöd åt andra
Misty och Enzo Spes blev nyligen kontaktade av Misty Nahuel som är medlem i föreningen. Misty kände att hon ville göra något, vara med och förändra, efter att ha förlorat…
1569 personer tog sitt liv i Sverige 2022
1569 personer tog sitt liv i Sverige 2022. Över fyra om dagen. Siffrorna är i sig hissnande, men svåra att ta in. Ingen människa är enbart en siffra i statistiken….
Stora brister i stöd till anhöriga
Emma Högberg som förlorat sin pappa skrev en c-uppsats. När Emma Högbergs pappa tog sitt liv i april 2015 kände hon sig chockad, ensam och förvirrad. Det organiserade stödet från…
Vår väg i sorgen
Regnbågsfamiljen med vänner och husdjur hjälpte dem att överleva. Aurora Livered och Frida Ohlsson och med katten Tass och hunden Johnny Katten Tass och Aurora lever i symbios sedan nio…
Efterlevande löper större risk att ta sitt liv
”Man blir väldigt ensam”. När Magdalena förlorade sin son Maximus, 17 år, upplevde hon en stor ensamhet, att stigmat kring suicid gjorde att ingen riktigt vågade närma sig henne. Magdalena…
Självmord bland unga ofta impulsinfall
Maximus, 17, tog sitt liv. Fyra personer om dagen tar sitt eget liv i Sverige och självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga personer. Ofta sker självmord som ett impulsinfall,…
”PS! Jag är homosexuell. Säg det inte till någon.”
”När jag kom hem en dag hade han lämnat en lapp där det stod ”Morsan jag behöver pengar till klippning. PS! Jag är homosexuell. Säg det inte till någon. DS!” Elisabeths…
”De felkönade henne konstant.”
Fjärde delen i Jonas Gardells artikelserie ”Egentligen vill jag kanske inte dö”. Regnbågsfonden och Spes gör ett gemensamt projekt för att belysa HBTQ-personers utsatthet och bättre stödja efterlevande. Bidra gärna med…
”Ingen kan hjälpa mig, mamma”, sa Helena
På bilden: Camilla med foto av dottern Helena i famnen. Andra delen i Jonas Gardells artikelserie ”Egentligen vill jag kanske inte dö”. I artikeln möter vi Camilla som förlorade sin…
Vi måste prata om självmord och hbtq
Hbtq-personer är överrepresenterade när det kommer till suicid, och deras överlevande anhöriga är överrepresenterade när det kommer till sorg. I artikelserien ”Egentligen vill jag kanske inte dö” berättar Jonas Gardell…
”Du behöver inte förstå allt”
Edward Summanen är socionom och genusvetare med vidareutbildning kring suicidprevention och psykisk hälsa. Han har arbetat med transfrågor sedan 2008, bland annat på RFSL och RFSL Ungdom. Nu är han…
Familjen tog bort Pride-flaggorna från Marias grav
Ur Jonas Gardells artikel: ” Som när Benjamin i ”Torka aldrig tårar utan handskar” av Rasmus föräldrar nekas att komma på Rasmus begravning: ”Du måste ändå förstå att det inte skulle…
Spes Stockholms podd – Vi som blev kvar
I det andra avsnittet berättar Spes Stockholms ordförande Pirjo Stråte om sin son Johan och om hur hon tillsammans med andra ideellt engagerade efterlevande under många år utvecklat Spes Stockholms…
Stöd för att möta självmordsnära personer
Socialstyrelsen har nu tagit fram webbutbildningen Förebygga suicid – om bemötande i socialtjänsten. Utbildningen vänder sig till alla som arbetar inom socialtjänsten, både utförare, handläggare och chefer. Den består av…
Stödfolder för dig som mist
”Sorgen efter den som inte orkade leva” är ett närståendehäfte till den som mist en person i självmord. Sorgen efter självmord är ofta mer komplicerad än annan sorg och kan…
Psykisk hälsa och suicidprevention
Överenskommelse om psykisk hälsa och suicidprevention 2023 SKR och staten har enats om att fortsätta arbetet kring psykisk hälsa och suicidprevention. ”Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention 2023” ska…
Behandling kan minska självmord bland unga
Läkemedel som litium och klozapin, men också elbehandling kan minska risken att tonårspojkar med psykisk sjukdom begår självmord. Det visar en studie som jämfört behandlingar i svenska regioner. Varje år…
När sonen Mikael tog sitt liv blev det tyst: ”Samtalsgruppen blev räddningen för oss”
När sonen Mikael tog sitt liv lämnade två poliser dödsbudet. Sedan lämnades de ensamma. Björn och Erja Andersson från Norrköping fick på egen hand söka stöd och hjälp. – Jag…
”Självmord är den onödigaste döden”
Pirjo Stråte har varit aktiv i Spes i 25 år nu och träffat många drabbade under åren i olika sammanhang som på samtalsträffar och familjehelger. Hennes son Johan dog i…
Betala din medlemsavgift via Autogiro
Nu finns det möjlighet att betala medlemsavgiften via Autogiro. Då sker dragningen automatiskt varje år och det blir en sak mindre att tänka på. Formulären är enkla att fylla i….
Kunskapsrapport om stöd till suicidefterlevande barn och familjer
Varje år förlorar hundratals barn i Sverige en förälder i suicid. Trots det saknas viktig forskning om de efterlevande barnens psykiska hälsa och samhällets stöd till barnen brister. Det visar…
”Jag vill hjälpa och sprida kärlek till efterlevande som mist någon i suicid”
Den femte december är det internationella volontärdagen, en av FN:s temadagar. Vi har ställt några frågor till Nathalie Henningsson Ramos som är med och bemannar vår stödchatt. Som alla dagar…
#Inte bara en siffra
Cirka 1500 människor försvinner från oss genom självmord varje år. Bakom varje siffra finns en människa, och sörjande efterlevande. Möt några av oss i Spes bildspel som togs fram i…
Tord förlorade sin son Viggo 16 år
Tord Larsson När Tord Larssons son Viggo tog sitt liv, 16 år gammal, kom det som en total chock för familjen och många andra. Ingen hade anat att Viggo inte…
Tommy Jan förlorade sin son: ”Det är så viktigt att vi pratar om det.”
Så här skriver Tommy Jan i vår digitala Stödgrupp för dig som mist i självmord ”Ikväll är det 9 månader sen min älskade Patrik förlorade kampen mot sitt mörker och…
Att sörja sitt barn
Hur kan det vara att sörja i ett litet samhälle där alla känner alla? Catrine Gyllenberg förlorade sin son Jonathan för sju år sedan. Hon bor i Burträsk som har…
” Svåra ämnen blir lättare att tala om med rätt barnböcker att utgå från.”
Johanna Stenius, från bokplattformen SelmaStories, tipsade om böcker om sorg och döden att läsa tillsammans med barnen och böcker som större barn kan läsa själva, i senaste numret av vår…
”En död vi talar för lite om”
I juli 2015 tog min lillasyster Helena sitt liv. En varm, omtänksam, kreativ och ganska blyg trettioåring som brann för djur, natur och miljö. Hon var den absolut sista jag…
Anki Lidén: ”Sorgen sätter sig i kroppen”
Den 20 april 2018 begick den världsberömde artisten Tim ”Avicii” Bergling självmord. Han blev 28 år. För första gången berättar hans mamma, skådespelaren Anki Lidén, om de fyra år som…
Min son tog sitt liv
Ett år har gått sen kvällen då Tommy Jans son gick ner till järnvägen. I telefonen hade han låtit som vanligt. Nu måste Tommy och familjen lära sig leva med…
Kunskapen om immunpsykiatriska tillstånd behöver stärkas
”En dag i augusti 2013, efter en streptokockinfektion, försvann min då treåriga son plötsligt in i ett krigsfält av demoner och neuropsykiatriska symptom och jag kunde inte ta mig dit….
Forskning om suicidalitet ur ett olycksfallsperspektiv
Resultaten har visat att de akuta suicidala episoderna kännetecknades av att en kompetent individ tillfälligt blev överväldigad och tappade kontrollen samt att tillgängligheten av en suicidal metod snarare än avsikten att…