Vill du medverka i en suicidpreventiv kampanj?

Inför internationella suicidpreventiva dagen 10 september kommer vi på Spes att genomföra en större kampanj. Vi kommer belysa samhällsproblemet suicid och de trauman det lämnar efter sig. Men vi vill också nyansera bilden av suicid och sticka hål på några av de myter som finns kring hur en suicidal person ”borde” se ut eller bete sig. Ibland kan det vara tydligt att någon mår dåligt. Ibland inte alls. Det syns inte på ytan vad någon bär på. Suicidala processer kan också gå oerhört fort.

Vi har inspirerats av en Brittisk kampanj, som heter ”The last photo” och visar de sista bilder och videos som tagits av en person som tagit sitt liv. Och att det inte är en bild som man kanske förväntar sig, utan en bild på en glad person som ser ut att leva sitt bästa liv i just det tillfället. Vi önskar er hjälp med att göra något liknande. Som en del av kampanjen kommer vi även lansera det suicidpreventiva bandet som ett sätt att bryta tystnaden kring ett av våra största samhällsproblem.

Maila till [email protected] om du har frågor. Vill du medverka kan du fylla i formuläret som finns längre ned på denna sida.

Hur kommer vi att använda bilder och eventuella videos?

Med stor respekt och försiktighet. Fotona kommer att delas på en särskild kampanjssida på Spes hemsida. Har de efterlevande lämnat några ord, berättelser, citat så kommer vi att lyfta dem till varje bild. Syftet är just att visa människan bakom, att det inte handlar om siffror i statistiken. Vi kommer att lyfta bilderna tillsammans med kampanjmaterial och information om hur man kan beställa Förgätmigejbandet, i Spes sociala medier. Information om kampanjsidan och fotona kommer också att förmedlas i vårt nyhetsbrev. Kampanjmaterialet kommer att delas i sociala medier av Spes nätverk, bland annat influencers som stöttar Spes livsviktiga frågor och som gärna vill vara med och sprida uppmärksamhet på suicidpreventiva dagen. 

För de som godkänner och vill det, så kan fotot även att komma att ingå i en fysisk fotoutställning 10/9 i Göteborg tillsammans med en ljusmanifestation då vi tänder drygt 1500 ljus för att hedra och minnas alla som går bort i suicid varje år i Sverige. Det kommer alltid represenatter från Spes i närheten av den fysiska utställningen och fotona kommer inte att lämnas obevakade. Alla som vill är varmt välkomna till Göteborg och manifestationen. 

Fyll i dina uppgifter för att medverka i kampanjen