Styrelse och medarbetare
Förbundsstyrelse
Inger har arbetat som förskolechef och vidareutbildat sig till samtalsterapeut, coach och handledare. Det blev hennes vändpunkt efter utmattningssyndrom. Hennes föräldrar tog sina liv med tjugo års mellanrum. Som förbundsordförande i Spes vill hon delge sin livskunskap, bryta tystnaden, stigmat och tabut kring psykisk ohälsa och självmord. Inger framhåller att Spes är ett livräddande nätverk för oss efterlevande!
Helene miste sin son Simon (17 år) i självmord 2011. Helene är engagerad i Spes Jönköping som kontaktperson, samtalsledare och som sekreterare i styrelsen. Till vardags arbetar Helene i Nässjö som gymnasielärare och hon brinner för arbetet med ungdomars mående/ psykiska ohälsa. Hon vill också arbeta för att Spes ska bli mer synligt både som enda livräddande förening för efterlevande och för sitt suicidpreventiva arbete.
Nils Wikander är pensionerad yrkesofficer och aktiv i Spes Västra krets styrelse där han främst jobbar med intressepolitiska frågor och inflytanderåd/brukarråd inom psykiatrin. Han är även Västra kretsens representant och vice ordförande i Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa i Västra Götaland och Göteborg, kontaktperson samt sitter i Spes stödlinje.
Han har förlorat en släkting samt en kollega genom suicid och framhåller vikten av att transparens genomsyrar Spes viktiga arbete på alla nivåer så långt som möjligt.
Petra Ankarberg förlorade sin lillasyster Johanna år 2002 då Johanna var 26 år .
Men det dröjde ända till 2021 då Petra valde att engagera sig i Spes stödlinje . Numera är hon även kontaktperson , styrelseledamot i Jönköpingskretsen , samtalsledare och nu också suppleant i förbundsstyrelsen .
Petra är förskolläraren som efter 30 år valde att arbeta som familjebehandlare i socialtjänsten och istället möta barn och föräldrar som har det svårt på olika sätt i sina familjer .
Att privat engagera mig i SPES där jag kan använda mina egna erfarenheter av sorg och stötta den som befinner sig i början av sin sorgresa känns så fint och i möten träffa andra som förstår ger en trygghet av gemenskap som är svår hitta någon annanstans .
Medarbetare
Åsas bror Mårten tog sitt liv 2007 vilket väckte ett engagemang för att stötta efterlevande och förhindra självmord. Hon är engagerad i förebyggande arbete i samhället såsom satsningar på förskola och skola inklusive att jobba aktivt mot trakasserier. Hon är också intresserad av hur psykiatrin kan förbättras. Åsa framhåller att stöd till efterlevande är en mycket viktig del av det suicidpreventiva arbetet eftersom efterlevande är en riskgrupp. Hon har läst bland annat statsvetenskap vid Stockholms universitet och har gått Poppius journalistskola.
Ulla Trogstam är samordnare för stödlinjen tillsammans med Lotta Jensen. Ulla bor i Nyköping och har suttit i telefonjouren i 12 år. ”Att nu ta ansvaret tillsammans med Lotta för stödlinjen känns utmanande men spännande och jag hoppas att vi tillsammans med alla deltagare i stödlinjen kan utveckla den ytterligare”, säger hon.
När Ann förlorade sin man blev Spes stödlinje till stor hjälp. Hon kände tidigt att hon en dag skulle vilja bli aktiv i Spes. Fyra år efter sin förlust började Ann som volontär i Spes chatt, och sedan även i stödlinjen. ”Jag vet att min man skulle vara stolt över att jag hjälper andra. Och det känns extra bra. Min man ömmade för de som har det svårt. Allt från hemlöshet, sjukdom. Och psykisk ohälsa. Han och jag var lika på det sättet.”
Valberedning
Kontakta oss
Riksförbundet Spes
Box 297, 101 25 Stockholm
Tel: 020 -18 18 01
E-post: [email protected]
Plusgiro
90 07 66-7
Bankgiro
900-7667
Organisationsnummer
802014-9483