Region Stockholm är landets befolkningsmässigt största region med två miljoner invånare. Regionens ekonomi är landets näst största. Bara Sveriges nationella ekonomi är större. Det som händer i Stockholm har betydelse även för andra regioner. Så vad är det som händer?
Region Stockholm har just omorganiserat sin specialistpsykiatri. En stor rörelse är att regionen tagit tillbaka stora delar av den psykiatriska vården i egen regi vilken förut varit upphandlad. En annan stor förändring är att den psykiatriska specialistvården har delats in i tio geografiska områden. Fyra av dessa geografiska områden har nyligen upphandlats.
Region Stockholm har stora ekonomiska underskott och det föreligger sparbeting på all vård som bedrivs. Den egendrivna inom Stockholms Läns Sjukvårdsområde, SLSO, såväl som den upphandlade.
Vi har med största oro noterat att Region Stockholm genom Hälso- och Sjukvårdsförvaltningens (HSF) psykiatrienhet har börjat upphandla vård med lägsta pris som enda tilldelningsgrund. Det gäller hittills vård för hemlösa personer samt fyra geografiska områden för specialiserad psykiatrisk öppenvård. Anbuden som vunnit de geografiska områdena har legat cirka 60% under de förutvarande anbuden men anbudsvinnarna har trots detta bedyrat att man kommer att bedriva vård av lika god kvalitet. Anmärkningsvärt är också att det i avtalen inte finns inskriven någon vitesklausul om anbudsvinnarna skulle bryta mot avtalet.
Med anledning av vår oro hade vi elva olika patient- och anhörigföreningar i HSFs brukarråd för psykiatrifrågor sommaren 2024 ett möte med förvaltningen i frågan. Ansvariga tjänstemän försäkrade oss om att kvaliteten på vården var garanterad genom att man varit extra tydlig och konkret i sin kravspecifikation vid upphandlingen och att den därigenom var lätt att följa upp. En fråga från vår sida om varför man inte varit så tydlig förut i upphandlingar besvarades inte. Vår oro kvarstod efter mötet. Spelar det någon roll om man varit väldigt tydlig i kravställandet från upphandlarnas sida om man inte har verktyg i form av viten att ta till om anbudsvinnare inte lever upp till avtalen?
Vi menar som råd att det inte är trovärdigt att anbud som ligger cirka 60 % under den kostnad förvaltningen beräknat att verksamheten bör kosta (och som den har kostat tidigare), kan bedriva en verksamhet med bibehållen kvalitet, oavsett om förvaltningen formulerat sig annorlunda i kravställandet i avtalet. Våra misstankar stärks av att den egna produktionen i SLSO tilldelas budgetmedel som ligger på de av förvaltningen förväntade nivåerna och som överensstämmer med kostnader för driften tidigare år. Eller överkompenserar majoriteten den egna produktionen i SLSO? Vi tror inte det.
Vårdföretaget WeMind har lagt lägst anbud och vunnit tre av fyra upphandlingar för psykiatrisk öppenvård. På frågan varför, svarar de att de hade upphört att existera som företag om de inte vunnit då Stockholmsverksamheten är den enda de har. Ur ett patientperspektiv är det ett djupt otillfredsställande svar. Vilka drabbas, om WeMind bedriver vård av otillräcklig kvalitet på grund av att pengarna inte räcker? Vilka drabbas om WeMind skulle gå i konkurs under avtalsperioden?
Man kan ställa fler frågor: Har hälso- och sjukvårdsförvaltningen tillräckligt bra och fungerande metoder för att fånga upp brister i kvaliteten hos vårdgivare tillräckligt snabbt?
Har Hälso- och sjukvårdsförvaltningen modet och styrkan att säga upp ett avtal med en större vårdproducent om kvalitetsbristerna är stora? Hittills har det aldrig hänt.
Ytterst är det patienterna som får betala för misslyckade upphandlingar med en undermålig eller icke existerande vård.
Vi tillskrev de politiska partierna i regionen för att få svar på våra frågor. De enda som svarade på våra propåer var den politiska oppositionen till höger och till vänster om den sittande majoriteten i regionen. Majoriteten själv, lyste med sin frånvaro.
Vi föreslog de politiska partierna tre saker:
- en partiöverskridande överenskommelse, att i framtiden inte upphandla psykiatrisk vård med enbart pris som tilldelningsgrund
- det måste finnas viten inskrivet vid brott mot avtalet
- samt att den nuvarande tilldelningen av geografiska områdesavtal för specialistpsykiatri skulle dras tillbaka då anbuden som lämnats var misstänkt låga.
Svar har uteblivit från majoriteten. Så här står vi nu, i landets största region med fyra geografiska områden för specialistpsykiatri där det bor över 730 000 vuxna personer med anbud som är så låga att man kan tala om prisdumpning på området specialistpsykiatri som bokstavligt talat handlar om människors liv eller död.
Och som om det inte skulle vara nog har regionen undvikit att skriva in att man kan utkräva vite av leverantören om de inte levererar det de utlovat.
Majoriteten ser uppenbarligen inte detta som ett problem. Vi som råd ser framför oss hur leverantörerna kommer att satsa mycket på och klara av att leverera antalet patienter i avtalet liksom olika team och verksamheter de ska ha på plats. Men vi hyser också starka farhågor om att mer svårmätta värden som lyhördhet för patientens behov, möjlighet att prova flera behandlingsalternativ, vikarier vid sjukdom etc., det som brukar kallas kvalitet, kommer att försämras.
Vi hyser också starka betänkligheter vad gäller om likvärdig vård kommer att kunna bedrivas jämfört med andra vårdgivare inom regionen som får 60% bättre betalt för samma arbete.
Upphandlingar med pris som enda tilldelningsgrund har aldrig tidigare praktiserats i Stockholms psykiatri. Nu ”råkar” de komma i en tid av stora ekonomiska underskott för regionen. Det är kanske ett sätt för den nuvarande politiska majoriteten att sanera regionens ekonomi på, men det kommer att ske på en grupp utsatta patienternas bekostnad. Det är något vi helt enkelt inte kan acceptera.
Psykiatrisk specialistvård ska inte och kan inte upphandlas med enbart lägsta pris som tilldelningsgrund.
Föreningarna i Brukarrådet för psykiatrifrågor
på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Attention Stockholms län
Autism Stockholms län
Equal
Frisk & Fri Stockholm
Intresseföreningen för Schizofreni Stockholms län
Patienter och Anhöriga i Rättspsykiatrin
RSMH Mälardalen- Gotland
SPES Stockholm
Ångestföreningen Stockholm
Samt paraplyorganisationen:
NSPH Stockholm